Quan parlem d’activitats extraescolars ens referim a aquelles activitats organitzades pels mateixos centres educatius que es fan fora de les hores de classe: als descansos de l’hora de dinar o bé després de la jornada escolar ordinària de la tarda. En molts centres s’organitzen conjuntament amb l’AMPA.
Les activitats extraescolars més comunes són les d’aprenentatge d’idiomes, d’esports i de música, que amplien els coneixements i les habilitats dels vostres fills. Una de les activitats més freqüents és la de reforç escolar, orientada a aquells alumnes que necessiten millorar les seves notes.
Des del Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport s’ha impulsat el Pla Català d’Esport a l’Escola, adreçat principalment a augmentar la participació dels infants i joves en activitats físiques i esportives en horari no lectiu en el mateix centre educatiu i, alhora, emprar aquestes pràctiques per a la difusió i educació en valors i per a l’adquisició d’hàbits saludables.
El més important a l’hora d’escollir
extraescolars és preguntar directament als nens
Segons la Generalitat de Catalunya, no hi ha una “resposta única” a quines activitats més enllà de l’escola s’han de fer sense estressar als nens i nenes. El departament d’educació explica que es pot considerar com una bona opció fer activitats fora de l’horari lectiu per garantir un bon entorn educatiu, de relació i lúdic per als infants i joves. Cal tenir en compte, indiquen en un article, de no sobrecarregar els nens i nenes: “no haurien de superar les 3-4 hores setmanals”. Els experts indiquen que els infants necessiten per una banda tenir temps lliure i per l’altra poder estar amb els pares.
Des de l’Escola El Turó de Mataró s’explica que abans de decidir què fer, cal “asseure’s amb el fill i filla per parlar de què els atrau més, així no serà una angoixa ni una obligació”. Pel centre educatiu és important tenir en compte el descans, però també el fet que si “un té ganes de fer activitats i aprendre coses mai se li ha de tallar les ales”. No hi ha tampoc una edat per començar les activitats extraescolars, ja que de ben petits ja poden fer activitats que els interessin. “Els infants tenen curiositat per a tot el que els envolta i si les extraescolars els permeten provar coses que els interessen, què més dóna l’edat”, expliquen des del Turó.
Des de l’escola Meritxell també indiquen que tenint en compte les hores que passen a les aules i els deures, el millor és fer “activitats de lleure”. Consideren que se’ls ha de motivar cap allò que “els motivi” pèrò que depèn del sistema educatiu: “si és de qualitat, la formació acadèmica es cobreix amb les hores lectives i no cal reforç”. I recalquen: “els nens són nens, han de tenir temps per jugar perquè així també aprenen”.
Els avantatges
Fer activitats més enllà de les hores lectives aporta un seguit d’avantatges identificats per tots els experts. Una d’elles és la possibilitat de socialització: aprendre, d’altres maneres i amb altres persones, normes, valors i pautes socials. També permet trobar nous amics i conèixer nous referents: noves persones de qui aprendre coses i rebre orientacions.
Comentaris