El Bakali i Ghozouan
El Bakali i Ghozouan

V. B.

'Els atemptats de París fan molt mal als esforços per la convivència'

Representants de la comunitat musulmana confien que se sàpiga separar islam i terrorisme i neguen que a Mataró hi hagi lloc per a la radicalització

En Yousseff Ghozouan explica que al matí ha fet un cafè a un bar de la Gatassa. “Mentre el prenia he contestat al mòbil en català i tothom s’ha relaxat i fins i tot somrigut, desfent una mica de tensió a l’ambient”. Riu mentre ho recorda. “Quan es donen casos alarmants la gent es posa en alerta”. Ghozouan presideix l’AJII, l’associació Joventut Islàmica per la Integració, amb seu a Cerdanyola. Al seu costat, l’Abdessamad El Bakali, secretari de l’associació Al-Ouahda, que gestiona la mesquita de Rocafonda. “Estem preocupats per les reaccions que puguin sorgir contra els musulmans. Però Mataró és una ciutat tranquil·la i hi estem bé”, assegura.

Ghozouan i El Bakali es refereixen a l’atemptat de fanàtics islamistes a la seu de Charlie Hebdo de París, el passat 7 de gener. Uns successos terribles que, entre moltes altres coses, han posat sobre la taula la creixent islamofòbia que s’està produint a Europa. “Vam sentir indignació, preocupació i una enorme tristesa per un acte criminal que res té a veure amb ser musulmà”, apunta El Bakali. Per als dos portaveus, així com les sis entitats musulmanes que van firmar el manifest de condemna als atemptats a l’endemà dels mateixos, la principal obsessió és separar Islam i terrorisme. “Són dues paraules que mai poden anar juntes, la nostra religió mai pot justificar quelcom així”, asseguren.

Com pot ser que en nom d’una religió que, com ells mateixos la defineixen, és de “pau, cordialitat, fraternitat i valors universals”, es cometin crims com aquest? “Els autors són fanàtics, gent totalment fora de si, a qui li omplen el cap amb històries sense cap justificació i cometen barbaritats” relata Ghozouan. “Per mi la clau és el desconeixement profund de l’Islam, junt amb altres problemes socials i econòmics de fons”, afegeix el representant d’Al Ouahda. Els autors dels assassinats a Charlie Hebdo i a Vincennes eren nascuts i educats a França. El Bakali considera que  el caldo de cultiu -profunds problemes econòmics i socials- que es dóna a moltes ‘banlieues’ franceses  no té un mirall a Mataró i que no hi ha d’haver lloc per a casos de radicalització extrema. “Al nostre barri no tenim aquesta percepció, ens sentim ben tractats i vivim tranquils” constata.

Malgrat que s’han produït fets com la imputació d’un home per presumpte enaltiment al terrorisme per un missatge penjat a Facebook en suport als atemptats, o el jihadista maresmenc amb qui va contactar TV3 a l’agostfonts dels Mossos d’Esquadra assenyalen que el seu dispositiu de control de possibles focus d’islamisme radical fins ara no han detectat cap situació preocupant a la ciutat. Davant el temor a casos de radicalització a Mataró, els portaveus de la comunitat asseguren que totes les mesquites “transmeten un missatge de pau, cordialitat i respecte als veïns”. 

L'educació com a clau
Per contrarestar problemes de convivència accentuats per casos com el de París, aposten per l'educació. “Hem de treballar amb la base, la canalla. És com cuidar un arbre perquè creixi sa, un esforç que donarà fruits”, resol el president d’AJII.  Confien que les aspreses es llimaran en les generacions futures. “Quan veig una aula compartida per en Joan, en Mohamed, en Mamadou i la Cheng penso que les escoles són la veritable ciutat d’avui”, constata el secretari d’Al Ouahda. 

Volen que tothom "vegi que el musulmà és un veí com ells, preocupat també per la feina, la salut, l’educació, la delinqüència i tenir una ciutat neta”, apunta Ghozouan. Ell ho té molt clar: “estem obligats a entendre’ns perquè compartim carrers, botigues, bars, escoles, en una ciutat que també és nostra”.  Demana que la societat faci “un esforç de tolerància” però apunta que comunitat musulmana “també hi hem de posar de la nostra part”. Alguns incidents en barris de gran població nouvinguda, com els successos viscuts a l’estiu de 2013 a Rocafonda, o l’homicidi d’un jove a Cerdanyola, han aixecat recels. “Jo no estic aquí com a cònsol del Marroc, si un marroquí se salta les lleis  ho ha de pagar”, resol El Bakali, que alhora es mostra molt crític amb "els partis que en volen treure profit dient coses que no són certes". 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive