X. Alomà

Els atemptats a Londres commouen la comunitat britànica de Mataró

Tres professors d'acadèmies de llengua anglesa de la ciutat expliquen les seves impressions davant els successos d'aquest matí

Els londinencs han passat de l'eufòria a la desolació en menys de vint-i-quatre hores: si ahir celebraven la seva designació com a seu dels Jocs Olímpics de 2012, aquest matí s'han vist envaïts per la tristesa en saber que el terrorisme els havia colpejat aquesta vegada a ells. Els professors de llengua anglesa de les acadèmies d'idiomes conformen una gran part de la comunitat britànica de Mataró i tres integrants d'aquest contingent han explicat aquesta tarda quines impressions els han causat els atemptats que avui al matí han tingut lloc a la capital britànica.

Doreen Rubio, professora d'Intercom, ha assenyalat la vulnerabilitat de Londres. “Tota la policia i l'atenció estaven concentrats a la cima del G8 a Edimburg: han pogut esquivar les mesures de seguretat amb més facilitat”, ha dit. Rubio ha tingut notícia dels fets aquesta mateixa tarda, quan acabava d'arribar d'Escòcia, d'on ella és originària, i creu que la vida quotidiana dels londinencs no es veurà gaire afectada pels sucesos en un futur proper. “Passarà el mateix que va passar a Madrid: la vida segueix”, ha comentat.

Charles Classen, professor d'International House i londinenc de naixement, coneix bé cadascuna de les tres estacions de metro on han tingut lloc els atemptats. “Més de dos milions de persones viatgen amb metro cada dia i no es pot controlar tant volum de gent”, ha explicat, admetent que “tots els londinecs sabien que això havia de passar més tard o més d'hora.” Classen se sent una mica alleugerit perquè el cop no tindrà l'impacte en nombre de víctimes mortals que van tenir els atacs a les torres bessones de Nova York. També ha assenyalat que l'administració britànica ha estat cautelosa i ha trigat unes hores a assenyalar els possibles culpables dels fets. “Potser han après dels errors que es van cometre en els atemptats de Madrid”, ha dit. “El que ha passat és molt greu i ara la gent s'ha d'adaptar psicològicament a un nou règim de més control.” D'altra banda, Classen considera que el ressò dels atemptats pot afavorir la implantació del carnet d'identitat al Regne Unit, fins ara inexistent, una decisió del govern Blair que ha aixecat fortes crítiques per part de l'opinió pública.

A Irene Wright, directora d'estudis d'Intercom, li ha costat assimilar la notícia. “No entenc quin és el sentit de matar innocents”, ha manifestat. Wright està convençuda que aquests “horribles” atemptats són la factura que el terrorisme islamista ha passat al govern britànic per haver recolzat la guerra a l'Iraq. “A Anglaterra hi ha molta gent que està en contra de la guerra, hi ha hagut moltes manifestacions, i potser alguns d'aquests manifestants han mort avui”, ha afegit. Malgrat tot, aquesta professora anglesa confia que la fortalesa dels britànics els ajudarà a superar el cop. “Hem patit els atemptats de l'IRA durant molts anys, estem acostumats al risc que suposen les bombes i sabem que els terroristes no poden guanyar aquesta lluita”, ha conclòs.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive