Satisfacció per la feina feta i compromís per continuar treballant pel futur de la ciutat. Aquest era el sentiment que compartien ahir al vespre l'alcalde Joan Antoni Baron, els representants dels grups municipals i els agents econòmics i socials que han participat en l'elaboració pla d'actuacions del Pacte per al desenvolupament econòmic i social, i que es va aprovar per unanimitat en un ple extraordinari. L'acte va culminar amb la signatura d'un nou acord, el segon després del que es va rubricar el març del 2005.
Tot i que només els grups polítics podien votar, l'alcalde va voler que en el ple intervinguessin també els agents socials que han participat en el treball. Els representants dels sindicats CC.OO, José Cachinero i UGT, José Antonio Alcaide, van ser els primers en dir la seva. Els líders sindicals van coincidir en destacar la importància de la concertació. Cachinero, a més, va plantejar la necessitat de fer un debat sobre el model de participació, mentre que Alcaide va lamentar que en el pacte s'hi trobin a faltar més mesures enfocades a la solidaritat i la sostenibilitat.
La presidenta de la Fagem, Roser Moré, va parlar en nom de diversos col·lectius empresarials (Unió de Botiguers, Asegema, el Gremi d'Hosteleria i Turisme i la pròpia Fagem). Moré va fer quatre reflexions: que el pacte serveixi per ajudar i reforçar els sectors tradicionals, que contribueixi a reconduir les persones en atur dels sectors en crisi, que sigui una eina per a mantenir i fer créixer el sector industrial de la ciutat i que animi al teixit empresarial a portat a terme les iniciatives proposades en el pacte. El president del Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (GENTIC), Joan Móra, va destacar el paper del Tecnocampus en el desenvolupament econòmic de la ciutat, si bé va advertir que el més important serà l'encert en la seva gestió. Móra també va instar a treballar per aconseguir un campus universitari de prestigi i a fer una bona feina per tal que els ciutadans vegin útil la seva inversió.
Sobre el futur de les escoles universitàries també es va referir Mar Isla, directora acadèmica de l'Escola Universitària del Maresme (EUM), que també va parlar en nom de l'Escola Universitària Politècnica (EUPM). Isla va defensar el paper que jugaran les universitats però va advertir que sense la integració dels dos centres no serà possible actuar per abordar els nous reptes. El president de la Federació d'Associacions de Veïns (FAVM), Santi López, va anunciar el ferm compromís veïnal de col·laborar per al desenvolupament de les accions i va parlar de la necessitat de fer de conservar l'entorn i tractar el medi ambient en cura per fer una ciutat amable.
Satisfacció crítica
El mateix sentiment de satisfacció però no exempt de certa crítica es va deixar sentir entre els grups municipals. El torn d'intervencions el va encetar el portaveu d'ERC, Genís Bargalló, que va repassar les idees força del pacte, com ara la necessitat d'establir relacions amb administracions supramunicipals, invertir en formació, serveis per a gent gran i immigrants, en habitatge o en la promoció de la ciutat. Bargalló també va afirmar que el document no és el final d'un camí sinó el principi d'un procés, va animar a l'Ajuntament a liderar-lo i va recalcar la importància d'implicar-hi la ciutadania. El portaveu d'ICV-EuiA, Jaume Graupera, va celebrar que malgrat la dificultat del debat per les grans diferències entre tots els agents implicats, s'hagués pogut arribar a un punt de partida de consens i va avançar que els ecosocialistes farem un esforç i aportarem idees ecologistes i d'esquerra en l'execució de les accions.
El portaveu del PP, Paulí Mojedano, va manifestar la clara i decidica voluntat de participar i col·laborar en l'execució de les accions però també va advertir que el futur econòmics no el tenim garantit perquè la situació de la ciutat no és fàcil, ja que es veu amenaçada per problemes estructurals com l'atur, la crisi de la base industrial, la baixa formació o l'afluència d'immigrants. Segons Mojedano, cal un lideratge clar de l'alcalde però també un diàleg i ganes de posar en comú les accions en un procés que coincideix en un moment de crisis però també d'oportunitats. Definir estratègies clares, implicar els ciutadans, generar actractius, atreure talent i revitalitzar la ciutat són alguns consells que va llençar el popular per dinamitzar l'economia local.
Joaquim Esperalba, portaveu de CiU, va celebrar que amb el pacte es trenqui la tendència del no fer res i va agrair personalment a Joan Antoni Baron el seu esforç i valentia. Però els elogis també van anar acompanyats d'una certa crítica pel temps i les oportunitats perdudes. Segons Esperalba, aquest pacte és el darrer vagó del tren que se'ns escapa, però tot i això va celebrar que haguem sigut capaços de seure i parlar. Esperalba també va advertir que el progrés no passa només per créixer, també és millorar; va demanar que no estiguem només pendents de la llei del mercat i va manifestar la seva desconfiança pel sistema d'execució de les diferents accions del pacte, que s'encarregaran als diferents departaments municipals: creiem que no s'ha de perdre la cohesió i la idea de conjunt.
Per últim, el portaveu socialista Ramon Bassas va respondre Esperalba assegurant que no s'ha perdut el temps en la planificació, paraules que va acompanyar d'una llista de les accions impulsades, com ara el debat territorial i sobre les infraestructures, així com els plans específics al voltant de temes com la immigració, la dona o la mobilitat urbana. Bassas també va celebrar que s'estigui complint el compromís pres per Baron en la seva presa de possessió, va insistir en la idea de fer de Mataró una ciutat on viure i treballar i també de fer que tot Mataró sigui Mataró. Bassas va concloure animant ara a treballar perquè l'èxit depèn de tots nosaltres.
-
Guanyar-se el futur
L'alcalde, Joan Antoni Baron, va tancar el ple amb un discurs en el que va repassar el context de transformació de la ciutat que ha portat a fer el document que fixa les línies estratègiques, les accions i les mesures necessàries per garantir el seu progrés econòmic i social. Segons Baron, amb l'aprovació del pla d'actuacions "no arribem a la fi, sinó que fem un pas més en la línia de compromís mutu" i de treball per garantir el futur dels ciutadans. "Modestament crec que avui fem un pas important per guanyar-nos el futur, i ha estat possible gràcies a la complicitat, generositat i implicació de tots els signants", va dir. Baron també va repassar les apostes recollides al pacte, document que "neix amb la voluntat de ser obert, de no tancar el procés". Baron va avançar que a ara s'obrirà un procés participatiu a través del web Consensus.
L'instant de la vocació del pla d'actuació
Comentaris