Una estampa històrica per commemorar una important efemèride: els quatre últims alcaldes de Mataró, Joan Majó, Manuel Mas, Joan Antoni Baron i Joan Mora, reunits per commemorar amb tots els honors el 30è aniversari d’una de les grans institucions educatives de la ciutat, l’Escola Universitària Politècnica (EUPMT). Quatre alcaldes que han liderat durant les últimes tres dècades les diferents fases d’un projecte que va néixer a l’institut Miquel Biada, recollint el testimoni de l’Escola d’Arts i Oficis, i que avui s’integra dins la xarxa d’escoles universitàries del TecnoCmapus. Aquesta va ser l’estampa que va culminar l’acte en commemoració de les tres dècades de vida del centre universitari, que es va celebrar divendres passat a l’auditori del TecnoCampus.
L’actual alcalde, Joan Mora, va afirmar davant dels presents que l’EUPMT i el TecnoCampus simbolitzaven “l’aposta per l’educació com a motor de progrés de la ciutat”. Una educació inclusiva, oberta a tothom, ja que com va recordar Mora, “la ciència no és patrimoni de l’aristocràcia, els grans descobriments sempre han sortit de bressol humil”. Mora va destacar l’esforç comú dels seus antecessors per impulsar l’escola universitària i el propi TecnoCampus. “Seguirem empenyent perquè el projecte sigui una prioritat, i alhora serem molt exigents en comprovar els beneficis que aquest projecte aporta a la societat”, va afegir.
Buscar un 'escenari de futur'
També van prendre la paraula els anteriors alcaldes. Joan Antoni Baron va agrair precisament el detall de l’actual consistori de convidar els tres anteriors edils. Va destacar la decisió d’ubicar el TecnoCampus al front marítim, com una manera de revitalitzar un punt clau de la citat, i va reclamar que la ciutat entomi nous projectes que la situin en “un escenari de futur”. A més, va tenir un record per a Santi Ortego, que va ser director de l’EUPM i va morir el 2007 als 50 anys. Baron va reclamar que el TecnoCampus li dediqui un espai, i l’alcalde Mora s’hi va comprometre.
Manuel Mas, alcalde de Mataró durant 21 anys (entre 1983 i 2004) va destacar que l’EUPMT va néixer perquè mataró era una ciutat que volia ser ciutat, i per ser-ho necessitava elements com ara els estudis universistaris. Joan Majó, el primer alcalde mataroní de l’etapa democràtica, no va poder assistir a l’acte, però sí que es va adreçar als presents amb un missatge enregistrat en vídeo.
-
30 anys en una hora de documental
Gran part de l’acte d’aniversari de l’EUPMT el va ocupar la projecció del documental “30 anys de l‘EUPMT: del Miquel Biada al TecnoCampus”, realitzat pel guionista, escriptor i periodista Joan Safont. El documental, que es pot veure a Youtube, és un exhaustiu repàs a la història del centre universitari i de les persones que el van fer possible, des dels seus inicis a l’institut politècnic Miquel Biada fins al seu salt al TecnoCampus i a la integració amb l’Escola Universitària del Maresme. Hi participen tots els alcaldes de Mataró, els diferents directors del centre i també els responsables del TecnoCampus. El seu autor, Joan Safont, ha explicat a l'ACN que "no és només la història d'una universitat sinó també la història dels últims 30 anys de Mataró".
-
Comentaris