El pols entre les dues manifestacions que han tingut lloc aquest dissabte a Mataró, la marxa a favor de la unitat d'Espanya i la contramanifestació "antifeixista", ha acabat sense incidents greus, més enllà d'algun fet aïllat. Però ha deixat en l'ambient una tensió inaudita a la ciutat. L'enorme desplegament dels Mossos d'Esquadra que ha fet de barrera entre les dues concentracions ha evitat els enfrontaments entre membres de les mateixes. Tot plegat amb el centre de Mataró sota un blindatge policial mai vist. I malgrat aquest espectacular desplegament, en algun moment ha semblat que la situació es descontrolava, tot just quan la manifestació espanyolista arribava davant l'Ajuntament i el cordó policial, encara no prou ben format, a dures penes resistia les envestides d'alguns dels antifeixistes.
La marxa unionista ha arrencat cap a les 17.45h des de la plaça Miquel Biada. Promoguda per Plataforma per Tabarnia, Segadors del Maresme i Resistencia Mataró, ha congregat una assistència molt menor a l'esperada. Volien atreure 10.000 persones, tal i com ells mateixos van manifestar, i tan sols hi han participat mig miler, segons dades de l'Ajuntament. Força menys fins i tot que en anteriors convocatòries espanyolistes a Mataró. La manifestació ha avançat fins a plaça de les Tereses i des d'allà fins a l'Ajuntament, mostrant una estampa i uns missatges que ja són ben familiars en aquest tipus d'actes a Mataró: crits de "Puigdemont a prisión", "Visca Catalunya, viva Espanya i Viva Tabarnia" o "Mataró es espanyola", senyeres, rojigualdas, banderes de Tabarnia... Estava encapçalada per un camió vermell des del qual els líders de la manifestació anaven llançant consignes, en un ambient pretesament festiu.
A primeres files, representants polítics locals de partits com PP o PxC: amb el popular José Manuel López hi havia José Vargas, President de la Asociación Catalana de Víctimas de Organizaciones Terroristas. Entre els assistents també hi figurava Álvaro de Marichalar, un habitual d'aquestes manifestacions a Catalunya. L'aristòcrata, que ha estat una de les veus més crítiques amb el procés d'entre els personatges de la crònica rosa ha vingut des de Madrid "per donar un cop de mà al sentit comú; reclamem bondat, democràcia i pau". També ha afirmat que "Mataró per mi és important perquè la meva àvia materna era d'aquí".
En un primer moment el cordó policial, encara no prou ben format, a dures penes resistia les envestides d'alguns dels antifeixistes.
Des de quarts de quatre de la tarda, mentrestant, s'han anat concentrant els assistents a la contramanifestació "antifeixista" promoguda pel CDR de Mataró. Al seu parer, darrere de la manifestació a favor de la unitat d'Espanya s'hi amaguen grups d'extrema dreta i feixistes, autors d'accions com les de fa dues setmanes a la platja de Canet -la retirada de creus grogues que va acabar amb cinc ferits- o l'agressió a un jove un cop acabada una marxa espanyolista a Mataró el passat novembre. La intenció del CDR era fer la manifestació davant l'Ajuntament, però des del migdia l'accés al mateix ha quedat totalment bloquejat. En una estampa que no es recorda a la ciutat, durant tota la tarda el tram de La Riera entre el carrer Pujol i l'escola Cor de Maria ha quedat totalment tallat al trànsit de vianants i vehicles, i cap dels comerços del sector, ni el Frankfurt de La Riera, ha pogut obrir portes. El CDR ha mantingut la concentració tan a prop de l'Ajuntament com els ha estat possible, a l'espera que arribés la marxa espanyolista. Eren més de 300 persones.
Ha estat cap a quarts de set de la tarda que els manifestants unionistes han enfilat el carrer Sant Josep. I quan eren a punt d'arribar a l'Ajuntament és quan s'han viscut els moments de major tensió. Alguns dels antifeixistes concentrats a tocar del consistori han intentat trencar el cordó policial, que en un primer moment no era gaire nombrós. S'han viscut enfrontaments entre assistents i la policia, que no ha assegurat del tot la situació fins que no s'han desplegat més antidisturbis. El xoc entre les dues marxes s'ha saldat amb nombrosos insults i amenaces. Membres de la manifestació unionista han denunciat llançament de pedres i d'ous per part dels antifeixistes. El CDR, per la seva banda, ha criticat durament el desplegament policial i l'actuació dels antidisturbis contra diversos manifestants, i a través de Twitter també han denunciat que els agents dels Mossos portaven escopetes de pilotes de goma, prohibides pel Parlament català.
José Casado, portaveu de Segadors del Maresme, ha llegit un llarg comunicat davant l'Ajuntament, a dures penes audible davant els crits de les dues manifestacions. Casado ha lamentat que "els polítics ens han abandonat" i que "ser espanyol a Catalunya està perseguit". Casado també ha criticat l'alcalde, David Bote, per haver "preferit altres aliats enlloc de defensar-nos a nosaltres, els veïns dels barris de Mataró". Seguidament el mig miler de manifestants, escortat pels Mossos d'Esquadra, han marxat de davant l'Ajuntament, tornant pel carrer Sant Josep en direcció a plaça de les Tereses. Ho han fet amb crits de "som gent de pau" i "els carrers també són nostres", seguint la consigna dels promotors de la manifestació de, com ells mateixos deien, "no caure en provocacions". Però a la cantonada de la Riera amb Sant Josep s'han viscut nous enfrontaments verbals entre ambdós bàndols, de nou sense que s'arribés a incidents majors.
Mentrestant la concentració antifeixista s'ha mantingut a tocar de l'Ajuntament. Els Mossos han fet fora tots els periodistes, i la Riera s'ha mantingut tallada fins més enllà de les 7 de la tarda. La concentració del CDR s'ha acabat convertint en una manifestació, amb centenars de persones baixant fins a l'avinguda Maresme i l'estació, amb el crit de "No volem feixistes ni a Mataró, ni al Maresme, ni enlloc". A quarts de nou del vespre s'ha acabat desconvocant, de nou sota un fort seguiment policial.
Comentaris