L’Escola El Turó de Mataró celebra el seu 50è aniversari. Aquest centre d’educació infantil, primària i secundària es troba ubicat a cavall dels barris de Cerdanyola i de La Llàntia, en una de les zones més costerudes de la ciutat, que durant els anys 50 i 60 es van anar poblant ràpidament de nous mataronins vinguts, en la seva majoria, de les onades migratòries del sud de l’Estat espanyol. Va ser en aquell context, l’any 1968, a les acaballes del Franquisme però amb el règim encara plenament establert, quan Eduard Trens i Elisa Colomer va decidir fundar el centre.
Els Trens-Colomer eren una família compromesa amb la realitat social del seu entorn, decidida a canviar-la i a millorar-la a través de l’educació. I l’escola El Turó va ser el vehicle amb el qual es van proposar aconseguir-ho, treballant de manera incansable per fer-ho realitat. Durant aquestes cinc dècades l’escola ha mantingut la mateixa seu i també els mateixos principis i compromisos, malgrat la lògica evolució i els canvis socials viscuts durant aquest mig segle. L’ideari de l’escola es basa en la catalanitat, aconfessionalitat, acolliment, atenció a la diversitat, valors democràtics i pluralisme ideològic.
Un recorregut apassionant per la història de la ciutat i del país a través de l’escola, que aquests dies, i fins al 10 de març, es pot resseguir en una exposició a l’Ateneu de la Fundació Iluro. ‘El Turó. 50 anys aprenent junts’ mostra a la ciutat de Mataró quin va ser l’origen de l’escola, com ha evolucionat, quins són els seus trets distintius i cap a on enfoca el seu futur pedagògic i metodològic. Una exposició molt ben presentada, on els plafons informatius i les fotografies s’acompanyen de diversos elements, com ara les figures de la colla gegantera Carretero, que té com a emblema el gegant que representa l’antic conserge de l’escola, Ciriaco Carretero.
A l’exposició s’hi pot resseguir el naixement de l’escola, iniciatives com la seva adhesió des dels inicis a la immersió lingüística, la celebració dels Jocs Florals (que hi tenen lloc des de 1979 i són un dels jocs florals escolars més antics de Catalunya), els mètodes d’aprenentatge, l’ensenyament d’idiomes o el foment de la creativitat entre els alumnes. També hi ha una part dedicada exclusivament a la música perquè és un element vertebrador que forma part del dia a dia del centre. El professor de música, Mickey de los Reyes, ha creat la cançó “Creix al Turó” especialment pera aquest 50è aniversari, amb lletra dels professors Berta Bayo i l’Ivan Moldes. "Aquesta cançó parla de qui som, d’on estem i de tot el que pots fer i gaudir a la nostra escola i l’hem pogut gravar en un estudi de so gràcies a la col·laboració desinteressada de molts músics professionals", expliquen des del centre.
Segons els responsables d'El Turó, l'exposició té com a objectius "fer saber a tothom que no ens conegui qui som i què poden trobar a l’Escola El Turó", i alhora "despertar els records i les emocions de tots aquells que han passat d’una manera o d’una altra pel nostre centre". En 50 anys hi ha moltíssimes històries per explicar i considerenque l’exposició pot ser un bon punt de retrobament per tots aquells que fa anys que no es veuen.
Més enllà de l’exposició, al llarg del curs s’han preparat activitats de tota mena per celebrar aquest 50è aniversari, que involucraran tota la comunitat educativa: exalumnes, professorat d’ara i d’abans, famílies, alumnat, etc. Es farà, entre d’altres coses, trobada gegantera, una caminada solidària i es clourà l’any de celebració amb un sopar de final de curs obert a tots aquells que hagin estat vinculats a l’Escola.
Comentaris