La xifra de visitants durant la temporada d’estiu a Mataró s’ha estancat després d’anys de creixement molt accentuat. De l’1 de maig al 30 de setembre d’enguany, la capital del Maresme va rebre un total de 52,189 turistes, un 67% dels quals estrangers. El total de pernoctacions ha estat inferior al de l’any 2017: van ser 158.185, gairebé 6.000 menys que en la temporada anterior. Però analitzant el global de la dècada, l’augment és més que considerable: es tracta d’un 50% més de pernoctacions que les registrades l’any 2011, quan no van superar les 100.000.
Segons informa el consistori, el decreixement del turisme a Mataró durant aquest 2018 segueix la tònica dominant arreu de Catalunya, on després d’un any 2017 en què es van registrar xifres excepcionals, aquest 2018 el nombre de visitants ha tornat a nivells similars als de 2016. De fet, comparat a fa dos anys, el nombre de pernoctacions ha estat força superior (el 2016 van ser 146.175). Posant-ho en una perspectiva de tota la dècada actual, el creixement del turisme a la ciutat és evident, motivat per l’aparició de nous equipaments hotelers com l’Atenea, l’Ibis o la reforma de l’Hotel Colon, i la consolidació de la ciutat com a opció turística per a famílies estatals i de països veïns, dins la marca “Costa de Barcelona”.
El decreixement del turisme a Mataró durant aquest 2018 segueix la tònica dominant arreu de Catalunya
Els francesos continuen sent els visitants estrangers majoritaris, amb un total del 36,12% de turisme forani vingut a la ciutat durant la darrera temporada estival. Tot i així és un mercat que s’ha reduït respecte a l’any anterior, així com el britànic, que ha suposat un 11,69%. Els visitants dels Països Baixos (8,52 %) són el tercer mercat més destacat, seguit dels alemanys (8 %). També s’ha produït un lleuger creixement de visitants d’altres nacionalitats europees com Itàlia.
Pel que fa als visitants nacionals, la majoria dels que han utilitzat el servei d’informació turística són de Catalunya, seguits dels visitants procedents de la Comunitat de Madrid, del País Basc i de Castella-Lleó. L’estada mitjana dels viatgers que han pernoctat a Mataró aquest estiu ha estat de 3,03 dies.
En paral·lel a l’auge de les visites turístiques a la ciutat, l’Ajuntament ha diversifitat els canals de difusió de l’oferta per a visitants que es pot trobar a la ciutat, amb l'oficina de Turisme de l’Ajuntament i el Punt d’Informació Turística davant de l’estació. Els dos centres han atès 9.353 persones, un 23,42% menys que l’any passat i de nou en xifres similars a les del 2016. A través de les dades extretes en aquests serveis, es dedueix que les principals motivacions manifestades pels usuaris del servei d’informació turística per venir a Mataró són el turisme cultural (54,58 %), seguit del comerç (13,71 %) i del turisme religiós (10,50 %).
Entre les dades que aporta l’Ajuntament sobre la temporada turística, hi figuren que segueix creixent el nombre d’usuaris de les rutes i visites guiades, així com de les audioguíes (3.764 persones, 9,65 % més que el 2017). Pel que fa a les platges, un dels principals atractius turístics de la ciutat, els 445 enquestats d’enguany els han posat una nota mitjana de 7,49 sobre 10. El wifi gratuït de les platges ha registrat 1.224 nous usuaris i 4.671 connexions. La franja d’edat més habitual a les connexions és entre els 25 i 34 anys i els diumenges són els dies amb més connexions.
Comentaris