El Tub Verd arribarà al Front de Mar. La Junta de Govern va aprovar dimecres passat, dia 7, el projecte constructiu d’un col·lector i de l’obra civil per a la portada de fred i calor de l’Estació Depuradora d'Aigües Residuals fins el Rengle. Promogut i finançat per les empreses municipals Aigües de Mataró i Mataró Energia Sostenible, té com objectiu aconseguir que els edificis que PUMSA construeix a la façana marítima de la ciutat es puguin connectar a aquesta xarxa i aprofitar l’energia que genera el tractament de residus per a l’escalfament d’aigua i la climatització dels edificis.
La regidora d’ICV-EUiA, Quitèria Guirao, ha explicat que la portada de fred “no es fa a tot arreu” i que en aquest cas té més sentit en tractar-se “per una zona on hi ha més incidència del sol”. El projecte, que s’ha de sotmetre al període d’al·legacions, tindrà un pressupost de 878.207 euros. Està previst construir una xarxa de fred i calor que consistirà en quatre conductes: dos de 520 mm de diàmetre per aigua calenta i dos de 780 per l’aigua freda. Aquests conductes es construiran a la part baixa de l’EDAR, on també aniran les instal·lacions centrals de Mataró Energia Sostenible. Guirao ha explicat que d’allà “travessaran la carretera N-II, buscarà la plaça del Rengle i creuarà la zona verda”, fins arribar al límit est del passeig del Rengle.
El Tub Verd és una xarxa de distribució de calor que aprofita calors sobrants d’infraestructures ambientals de Mataró i estalvia als seus usuaris el consum d’energies fòssils com el fuel o el gas natural. El fet de portar fred permetrà també “reduir l’impacte ecològic” que suposarien altres sistemes com l’aire condicionat, tal i com ha explicat Guirao. El sistema es basa actualment en l’aprofitament de l’excedent d’escalfor que s’utilitza a l’Estació Depuradora d’Aigües residuals per assecar els fangs i l’energia tèrmica que genera el biogàs procedent de la digestió anaeròbica dels residus.
Comentaris