capgros.com

El tren orbital entre Mataró i Vilanova es podria posar en marxa l'any 2016

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha presentant avui la proposta de traçat d'aquesta línia

El tren orbital que conectarà Mataró amb Vilanova i la Geltrú passant per Granollers, Sabadell i Terrassa podria entrar en funcionament al 2016. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim nadal, ha presentat avui mateix la proposta de traçat d'aquesta futura línia que suposarà una inversió de més de 1200 milions d'euros i que trencarà la radialitat de les comunicacions a l'àrea metropolitana que té Barcelona com a eix central.

El traçat proposat fa un recorregut de 106 quilòmetres que va de Mataró a Vilanova i la Geltrú. En un trajecte d'una hora i 45 minuts (a una velocitat de 120km/h), el futur tren orbital passarà pels municipis d'Argentona, La Roca del Vallès, Granollers, Montmeló (o Parets), Mollet, Santa Perpètua de la Mogoda, Barberà del Vallès, Sabadell, Terrassa, Martorell, Gelida, Sant Sadurní d'Anoia, Subirats, La Granada, Vilafranca, Canyelles i Sant Pere de Ribes.

D'aquests 106 quilòmetres de recorregut, 55 quilòmetres seran de nova línia ferroviària i la resta aprofitaran línies ja existents. En total es donarà servei a 25 estacions, 8 de les quals seran de nova creació (quatre d'elles soterrades). Les característiques del territori per on passarà el tren orbital –una àrea molt urbanitzada i un terreny notablement accidentat- obligaran a soterrar la línia en determinades zones urbanes i el pas en túnel per reduir l'impacte ambiental en un 31% dels nous trams.

El departament de Política Territorial i Obres Públiques calcula que el tren orbital servirà directament una població de més de 870.000 persones i preveu que la utilitzaran uns 16 milions de viatgers a l'any.

Viabilitat i traçat
El traçat que s'ha proposat és el resultat d'un estudi de viabilitat de la implantació de la línia entre Mataró i Vilanova en la que, entre d'altres quëstions, s'han analitzat les característiques físiques i geològiques dels territori, així com l'impacte ambiental, urbanístic i socioeconòmic i la demanda potencial. L'estudi ha analitzat diferents alternatives que s'han descartat a favor de la que s'ha presentant avui. Tot i que aquest traçat s'ha considerat el més óptim, pot estar subjecte a modificacions a mesura que es redacti el Pla director urbanístic de la Línia Orbital. El conseller Nadal ja ha resolt l'inici de redacció d'aquest pla per tal de garantir la reserva de sol necessària per construir la línia.

El Pla director urbanístic de la Línia Orbital es basa en la proposta recollida al Pla director d'infraestructures de transport públic col·lectiu 2001-2010 de la regió metropolitana de Barcelona (PDI), on ja figurava com a actuació no programada i pendent de nous estudis la Línia Orbital Ferroviària. D'altra banda, l'estudi també s'emmarca en el Pla d'Infraestructures de Transport de Catalunya (PITC) presentat pel govern de la Generalitat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive