Òscar Fernández

El tren es perfila com la millor opció per evitar el futur caos circulatori

El director de Ports i Transports, Jordi Julià, aposta pel “Metro del Maresme” per descongestionar el trànsit entre Barcelona i la comarca.

Degut a la seva proximitat amb Barcelona, el Maresme és una de les comarques que pateix més problemes en les seves infraestructures de transport. De fet, la mobilitat és una de les principals preocupacions a solucionar pel Consell Comarcal i els diversos alcaldes de la comarca. En la seva conferència, celebrada ahir al vespre a la Can Palauet, el Director de Ports i Transports de la Generalitat de Catalunya, Jordi Julià, va analitzar la xarxa de transports del Maresme i va assenyalar-ne els seus principals punts febles.

L'entrada a Barcelona, tant per la N-II com per la C-32, es troba a les hores punta totalment col•lapsada. Això es deu en bona part a que el Maresme ha esdevingut una comarca on cada cop hi viu més gent que treballa després en altres comarques, especialment el Barcelonés. Segons un estudi efectuat per Julià, s'espera que les entrades a la capital catalana en vehicle privat gairebé es doblin en els propers anys (de les 100.000 actuals a 180.000). Aquesta xifra s'explicaria amb l'augment de població (fins a un màxim del 50%), que patirà el Maresme en un futur.

Dins el mateix estudi, l'ús transport públic té un suspès, perquè, en comparació amb altres comarques de característiques similars, al Maresme encara podria crèixer. En aquests moments, l'ús se situa en un 9%, mentre que al Vallés Occidental està en un 14% i al Baix Llobregat en un 19%. La promoció del transport públic comportaria una millora en el trànsit comarcal.

El tren, la millor solució
Tenint en compte aquest panorama de mobilitat, el tren es perfila com el millor recurs per minimitzar els efectes del futur caos circulatori que es preveu entre el Baix Maresme i l'entrada de Barcelona. En concret la proposta de Julià és la de crear un “Metro del Maresme”, que es traduiria en la millora del servei de la línia C1 de rodalies de Renfe. Dins el projecte, Mataró hauria de comptar amb dues o tres estacions més, situades a l'entrada i al centre de la ciutat, ja que l'actual és del tot insuficient. Aquestes actuacions haurien d'acompanyar-se d'un augment de la inversió en unitats mòbils. “El problema de la línia del Maresme és que falten més trens” va assegurar Julià.

En la mateixa proposta, Julià racomana el soterrament del tren en altres punts de la línia, com ara Sant Pol o Canet, nous horaris i l'establiment de trens semidirectes Mataró-Badalona. També es contempla la creació d'un carril bus similar al que ja existeix a Madrid entre Montgat i Barcelona a la C-32. Pel que fa a la N-II, actualment sota el control del Ministeri de Foment, Julià va aprofitar per reclamar-ne la titularitat per la Generalitat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive