-
-

Salva Fernàndez

'El tèxtil encara té molt a dir a Mataró'

Perfil de Fredu Aleñà, que compleix 30 anys aquest 2014 i és director general de Ditexmed, empresa consolidada a Mataró dins del sector tèxtil

Fredu Aleñà. complirà 30 anys el proper 21 de juliol i és actualment el director general de Ditexmed, una empresa tèxtil establerta al polígon industrial del Rengle. Nascut a Vilassar de Mar l’any 84 i resident a Mataró de tota la vida, els esdeveniments al voltant d’aquest jove empresari han anat sempre dues passes per davant del que li pertocava per edat. Des de fa dos anys, després de la mort del seu pare, està al capdavant d’una companyia que es dedica a la fabricació i comercialització de productes tèxtils amb llicencia i que siguin tendència en el mercat tèxtil infantil. També viatja constantment a la Xina, on tenen una altra oficina des d’on controlen tots els processos de fabricació dels seus productes, així com a altres països de l´orient per buscar optimitzar permanentment els seus costos de producció.

“La meva família ha estat tota la vida relacionada amb el món del tèxtil; el meu avi és fabricant a Mataró, el meu pare també ho era i això ens va marcar tant a mi com a la meva germana Andrea”. Recorda que va iniciar-se en el món dels teixits fa poc més de deu anys, quan va començar a estudiar moda a IDEP de Barcelona. Segons explica, mai havia estat “molt bon estudiant” però li interessava el tèxtil pel que veia i escoltava a casa. “El primer projecte el vaig tirar endavant amb una línia de roba per adult i amb una marca pròpia que es deia Essentiel i que vaig produir a l’empresa del meu avi”. Un any després, per diversos motius, el projecte no va seguir, però l’experiència li va servir per veure clar que es volia “dedicar-se plenament al món del tèxtil”.

Va tornar a IDEP, on es va centrar en teixit i patronatge, i acabat el curs va marxar a San Francisco (EE.UU) seguint els consells del seu pare amb la finalitat de perfeccionar langlès, idioma indispensable en el mon que desenvolupa la seva activitat. Allà va fer amistat amb un dissenyador italià, Simone Barbero, amb el que van fer “petites coses” en tenir les mateixes inquietuds. En tornar va començar la formació d´empresari dins de Ditexmed. “El meu pare em va veure potencial i em va enviar a la Xina a viure amb la finalitat de gestionar l´oficina ubicada a Xiamen, provincia de Fujian. Era el 2008, i amb 25 anys va suposar un canvi molt dur en la meva vida”, explica. Allà va aprendre a gestionar “tots els processos de producció: des del disseny en un paper que ens enviaven de Mataró fins al contenidor que retornàvem de la Xina amb tota la roba fabricada”. 

Tres anys després, el seu pare va morir sobtadament i va haver de tornar a Mataró. “A la Xina vaig aprendre a delegar, un consell del meu pare perquè sinó, quan jo no hi fos no hi hagués cap daltabaix, i això ens va ajudar a seguir endavant”, assegura. Va confiar en el seu equip i amb un grup de professionals de la seva confiança i l’empresa funciona “a tota vela” (tot i la situació econòmica actual), amb ell i la seva germana Andrea al capdavant d’un equip de 25 persones a Mataró i 16 a la Xina que s’encarreguen de tirar endavant el projecte que va iniciar el seu pare, i especialment centrats en la fabricació de  roba per a nen i nena amb llicències de Disney, Warner bros, Pets Rock, smiley, Pocoyo, Tortugues Ninja, the simpsons, angry brirds rio o Universal entre d’altres.

El futur del tèxtil a Mataró
Amb la seva experiència, abrupta però intensa, Aleñà considera que el tèxtil “és i tornarà a ser molt important a Mataró”. Per ell, actualment “es troba a faltar tant a la ciutat com a nivell estatal fabricants de teixit”, un rol que quan torni a renovar-se aquí pot donar “un impuls al negoci intern”, ja que es poden fer sinèrgies amb els diversos agents que formen part del procés de producció del sector. També considera que el futur passa mes pel nostre país que per a la Xina: “No paguem aranzels, no hi ha canvi de divisa i no es necessiten tantes línies de finançament”; aquests fets conjuntament amb l´encariment de costos en origen son els motius d´aquest raonament i que “en un futur no molt dilatat considera que serà una realitat”.

Havent viscut la meitat de la darrera dècada fora de Mataró, en Fredu Aleñà té molt clar que la capital del Maresme sempre serà casa seva. “Anyores coses com la platja, un lloc privilegiat de la nostra ciutat”, explica, per afegir: “En un món on anem amunt i avall constantment, la tranquil•litat que et dóna un lloc com Mataró, que té el millor d’una ciutat i el millor d’un poble, no es troba a tot arreu”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive