L’empresa pública Mataró Energia Sostenible (Messa) serà la principal proveïdora energètica del TecnoCampus des del moment en què el parc tecnològic i universitari entri en funcionament. L’Ajuntament està treballant des de l’octubre passat per fer arribar la xarxa del Tub Verd, que distribueix energia aprofitant calors sobrants d'infrastructures ambientals, al sector del front de Mar, que engloba el Rengle i l’antiga Iveco. L’objectiu és que a l’inici del curs 2010-2011, quan està prevista la seva obertura, el TecnoCampus estigui connectat a aquest sistema energètic gestionat per MESSA. La principal novetat respecte a la xarxa ja consolidada del Tub Verd, de 13,4 kilòmetres i que arriba a 14 equipaments de la ciutat, és que al sector del front de mar també impulsarà aigua freda. Fins ara el tub només impulsava aigua calenta per alimentar les calefaccions i escalfar l’aigua sanitària d’edificis públics, però el nou sistema també subminstrarà climatització als nous habitatges, oficines, comerços i equipaments que es construeixin al Rengle i Iveco.
“El TecnoCampus serà el primer usuari que tindrem al Rengle, aquest és el nostre objectiu immediat”, ha destacat aquest divendres la presidenta de Messa, la regidora Quitèria Guirao, en una visita a les instal·lacions que s’estan construint. El Tub Verd subministrarà climatització centralitzada al nou parc tecnològic, que també s’alimentarà de plaques fotovoltaiques. Per aconseguir que el sistema impulsi aigua freda i oferir tots aquests serveis, MESSA haurà d’invertir fins a 5,5 milions d’euros. Es destinarà un milió d’euros a construir un nou edifici a la carretera de Barcelona, 1,5 milions a la compra de la maquinària necessària per refredar l’aigua, i dos milions en la prolongació del tub verd fins al Front de Mar, arribant des de la planta depuradora fins gairebé a tocar de l’estació de Renfe. La previsió és que aquesta inversió es recuperi en 13 o 14 anys, quan el sistema estigui a ple rendiment. L’aturada que pateixen els desenvolupaments urbanístics del Rengle i d’Iveco, a causa de la crisi econòmica i immobiliària, farà que el seguit d’inversions es facin de manera progressiva.
Fer una ciutat més sostenible
Guirao ha destacat que aquesta aposta simbolitza “el compromís de la ciutat d’evitar al màxim les emissions de CO2, ja que la generació d’energia del Tub Verd no requereix de combustibles fòssils. En aquest sentit, l’alcalde Joan Antoni Baron ha dit durant la visita que té “l’objectiu polític” de fer de Mataró “una ciutat més sostenible” utilitzant “totes les tecnologies possibles”, com ara el Tub Verd, les plaques fotovoltàiques, o el sistema geotèrmic que alimentarà el futur equipament de Can Minguell. Amb aquest projecte, Mataró se situa com un dels municipis pioners a l’Estat espanyol en la distribució d’energia sostenible. Tan sols Barcelona aplica un sistema similar, tot i que Baron ha recordat que al nord d’Europa és força més comú i està testat per molts municipis. Tot i que la producció d’aquesta energia és cara i requereix de fortes inversions, l’alcalde ha defensat que els usuaris finals que optin per alimentar-se d’ella no ho hauran de notar. “L’objectiu és poder ser competitius i vendre tarifes similars a les ja existents al mercat”, ha dit.
-
Reaprofitar energia
El Tub Verd distribueix calor, i a partir d'ara fred, aprofitant l'energia que sorgeix en el funcionament de les infraestructures ambientals existents a la ciutat. Utilitza diverses fonts: l'energia que prové dels motors que assequen els fangs, la que sorgeix dels motors que cremen biogàs, l'energia vapor sobrant de la planta incineradora i el metà que es produeix en la digestió dels fangs de la depuradora. Totes aquestes energies sobrants, que es produeixen de manera natural en el tractament dels residus, s'acabarien dissipant a l'atmosfera i contaminant el medi ambient si no fossin reaprofitades pel Tub Verd.
La construcció del Tub Verd
Comentaris