El traçat del tren orbital per la ciutat.
El traçat del tren orbital per la ciutat.

El somni llunyà de la via soterrada i les quatre estacions a Mataró

El projecte del tren orbital havia de canviar tota la xarxa ferroviària a la ciutat, eliminant l'actual barrera amb el mar i apropant el tren a tothom

Quan tots els esforços es concentren en aconseguir un pas subterrani més o en evitar que les onades tallin la circulació, toca preguntar-se què se n’ha fet d’aquells projectes que contemplaven el soterrament de tota la línia de tren, ja fos mantenint el traçat actual o bé traslladant-lo a l’interior de la ciutat. Quelcom que avui pràcticament ni es contempla degut a les restriccions pressupostàries, però que sobre paper segueix existint. Se’n va dir Tren Orbital. El document que resta guardat en un calaix del departament de Territori i Sostenibilitat suposava una revolució per a la xarxa ferroviària catalana, i Mataró era, segurament, la que més canvis havia d’experimentar de totes les ciutats incloses al seu recorregut – que havia de connectar la ciutat amb Vilanova i la Geltrú, evitant Barcelona passant per Granollers, Sabadell, Terrassa i Martorell. La capital del Maresme havia de passar de tenir una sola estació a comptar-ne amb quatre, totes elles soterrades, seguint el nou trajecte pel circuit de Rondes. Una al TecnoCampus, la segona als entorns de Plaça Granollers, una tercera a Rocafonda i la quarta a Cerdanyola (aquesta en el ramal en direcció Argentona i el Vallès).

El tren orbital havia de soterrar la línia al seu pas per Mataró i dotar-la de quatre estacions, assimilant-la a altres ciutats

Més enllà de connectar Mataró en tren directament amb el Vallès, el projecte havia de suposar que la ciutat es pogués emmirallar amb altres municipis similars pel que fa als serveis ferroviaris. Quan es compara amb Sabadell, Terrassa o Martorell, la capital del Maresme surt perdent en aquest sentit: tan sols una estació i amb una ubicació més aviat perjudicial, ja que més enllà de crear la barrera amb el mar, és poc cèntrica; queda lluny d’alguns dels barris més poblats de la ciutat. Les capitals del Vallès Occidental, per exemple, tenen diverses estacions de rodalies, totes elles soterrades, i a sobre disposen d’una altra via de connexió amb la capital catalana, els Ferrocarrils de la Generalitat, que per exemple també arriben a Martorell. Res de tot això s’ha fet realitat ni té visos de fer-ho en un futur proper.

Recorregut del tren orbital

Doble via i tren a l’aeroport

Tampoc sembla que hi hagi solució a curt termini per a dos altres greuges que ha patit la comarca en matèria de rodalies. La via única d’Arenys de Mar en amunt, que impossibilita  una freqüència major de trens al nord de la comarca, i la pèrdua del tren directe a l’Aeroport, arran d’unes obres a l’estació de Sants. Avui aquest tren se l’ha quedat el Vallès, i malgrat que l’Ajuntament ha reclamat de manera oficial a Rodalies poder disposar-lo de nou, els gestors de la xarxa consideren que la nova configuració de l’estació de Sants ho fa impossible.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive