Vern Bueno/Tecnodiari

‘El software lliure representa un gir copernicà en el model de negoci’

L'EUPM acull una trobada de distribucions Linux i experts en aplicacions basades en programari lliure.

Compartir informació entre els col·lectius que treballen amb programari lliure, aprendre de l'experiència de cada un d'ells i analitzar noves vies per a un futur en el qual aquest tipus de software pot adquirir una importància inusitada. Aquests van ser els objectius de la trobada de distribucions Linux que es va celebrar ahir a la tarda a la Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPM), en el marc de la 3ª Setmana de les Noves Tecnologies. Una jornada que també va servir per presentar el software Asterisk, un programa de Veu IP que ha de significar un pas més vers la revolució de la telefonia gratuita.

A l'inicar-se la reunió, Jordi Clopés, de la firma Zen (empresa nascuda a la Incubadora de Mataró) va fer una encesa defensa del software lliure. Al seu parer, el programari no subjecte a llicències representa “un gir copernicà per al model de negoci”, fins ara basat en el domini de les grans empreses de software com Microsoft.. De fet, Zen realitza tot el seu treball amb programari lliure. “Creiem que és el model de negoci més ètic i també el millor per a nosaltres”, va assegurar Clopés.

Software d'alt nivell
Però no és tan sols una qüestió d'ètica. L'informàtic va explicar que aquest tipus de software és en general de nivell molt alt, té al darrere una comunitat de creadors d'abast mundial, manté el codi de programació obert a tothom i pot ser modificat i adaptat a les necessitats concretes de cada entorn. “I, evidentment, no has de pagar llicències, amb la qual cosa tot són avantatges”, va constatar. En aquest sentit, va voler animar a les entitats públiques a utilitzar aquest tipus de software i va posar l'administració de la Comunitat Valenciana com a exemple a seguir.

Jordi Clopés també es va encarregar de donar a conèixer entre els assistents el programa Asterisk. Aquest software de veu IP (és a dir, que permet comunicació de veu a través de qualsevol xarxa TCP/IP, ja sigui Internet, una intranet o una connexió sense fils) permet fer trucades de cost zero des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa. Entre altres avantatges, possibilita la integració de veu i dades, amb la qual cosa resulta ideal per al treball corporatiu. A més, al tractar-se de software lliure, l'usuari s'oblida de les llicències. La jornada va seguir durant la tarda amb les intervencions de varis representants de distribucions Linux, com Max, de Madrid, Lliurex, del País Valencià, K-Demar i CATix.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive