El Ball de Diables de Mataró ha pres per costum convidar colles i seguicis festius d'arreu de Catalunya al seu acte més emblemàtic, L'Encesa de Les Santes. Enguany portarà a Mataró un dels seguicis més emblemàtics del país, el del Carnaval de Solsona. Les diferents figures que el conformen, prop d'una vintena entre gegants, nans i altres personatges, tots ells de caràcter satíric i caricaturesc, el dia 23 de juliol a l'Encesa i des d'aquest divendres, dia 8, es podran veure exposades a l'Ateneu.
El carnaval de Solsona està considerat Festa d'Interès Turístic Nacional des de l'any 1978
Considerat Festa d'interès turístic nacional des de fa gairebé 40 anys, el Carnaval de Solsona és un dels principals carnestoltes del país. El seguici festiu que es podrà veure a Mataró així ho demostra, amb figures com Els Gegants Bojos, la Draca i en Tòfol, el Xut i la Vaquesta, el Compte de l'Assaultu, el Pep dels Oriols i l'Olímpic i Els Nans. Totes elles surten en cercavila amb una banda de música, que també serà present a Mataró el dia 23 de juliol. L'Encesa seguirà el seu esquema ja tradicional, després de cinc edicions, amb el ball parlat del Ball de Diables, la cercavila conjunta amb el seguici convidat, i l'encesa de foc final.
Homenatge al mestre Casserras
Del 8 al 28 de juliol es podran veure les figures de ben a prop a l'Ateneu de la Fundació Iluro, una exposició que alhora vol retre homenatge als seus creadors, el mestre Manuel Casserras i Solé. Del taller d'aquest artista de la imageria festiva de Catalunya n'han sortit no només les figures del Carnaval de Solsona, sinó moltes altres d'arreu del país, entre elles en Maneló, la Toneta, el Drac i l'Àliga de Mataró. Esbossos i fotografies històriques recordaran la feina feta des del seu taller.
Comentaris