Una quarantena de representants del sector turístic, públic i privat, es van reunir al llarg de tot dimarts dia 24 per analitzar la situació actual del sector i debatre la millor manera d'afrontar el futur. En general, es va coincidir a destacar la necessitat de treballar plegats, empreses i administracions; així com la importància d'implicar a la ciutadania o la de fomentar la formació i professionalització del sector.
El director general de Turisme de Catalunya, Ignasi de Delàs, va apuntar durant la inauguració de les jornades la necessitat de fer "evolucionar" els models turístics actuals per tal que el sector ofereixi un "valor afegit" que serveixi per augmentar el nivell de satisfacció dels visitants. Aquest gran objectiu ha estat objecte de debat del sector que n'ha tret algunes conclusions de com fer-ho.
Una de les eines més efectives que es considera és l'estreta col·laboració entre el sector públic i el sector privat, una proposta que el mateix Delàs va deixar sobre la taula abans d'acomiadar-se. Des del Maresme, on va tenir lloc la trobada, el president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, Carles Rocabert, va proposar, de manera indirecta, un altre dels elements que posteriorment el sector ha valorat.
La "inversió en el territori" és, per Costa del Maresme, una peça essencial en la reconversió del turisme actual, ja que "tot" es considera turisme i no només l'allotjament o la platja, sinó també una bona Policia Local, uns serveis sanitaris eficients i el tracte dels mateixos ciutadans. En aquest sentit, el sector ha considerat que la implicació d'aquests últims és essencial per fer sentir als visitants més agust.
No es podia quedar al marge el que ja és una reivindicació habitual de les administracions públiques i de les empreses turístiques, al voltant d'aquest sector: la professionalització. La gran competència de les diferents destinacions i l'exigència, cada vegada més alta dels clients, fa que la inversió en formació sigui un element fonamental del turisme del futur.
Aquestes grans pautes són les que, segons el sector, cal seguir perquè destinacions com Catalunya o la mateixa costa del Maresme, considerat "madurs" i ja en una etapa final de creixement subsisteixin a un futur que es presenta incert per l'antiguitat del producte. En aquest sentit, Rocabert ha volgut fer una crida a la diferenciació i ha aprofitar aquesta maduresa com un element d'experiència "no pejoratiu".
-
Comentaris