Representants de l'administració local, el vicepresident de l'Associació de Col.lectivitats Tèxtils Europees (ACTE), Josep Aran, i el president de l'Associació d'Empresaris del Gènere de Punt de Mataró i el Maresme (ASEGEMA), Josep Espígul van donar a conèixer ahir als empresaris del sector tèxtil-confecció el conveni de col·laboració signat per l'Ajuntament de Mataró per al desenvolupament del Pla Estratègic Tèxtil Local, que té per a objectiu dissenyar estratègies per millorar la competitivitat, la diversificació territorial i la recol·locació eventual de treballadors en cas de tancaments d'empreses.
Les parts van coincidir a assenyalar que la línia a seguir va més enllà de les subvencions. Quan parlem d'ajudes, hem de pensar en infraestructures, assessorament i tecnologia i no en subvencions, assenyala el president d'ASEGEMA, Josep Espígul. Els reunits també han reflexionat sobre la crisi que viu el tèxtil, tot i que s'han mostrat confiats en la seva continuïtat. No ens quedarem sense tèxtil. Estem tots convençuts que continuarà sent un dels sectors productius més importants de la nostra ciutat, destaca la presidenta de l'Àrea de Serveis Centrals i Planificació, Pilar Gonzàlez-Agàpito.
Empresaris, sindicats i administració han reflexionat també sobre la importància de caminar tots units i han destacat, en aquest sentit, el paper tan important que juga l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE), un lobby de les ciutats que tenen tèxtil, en paraules de Gonzàlez-Agàpito.
Els Plans Estratègics Tèxtils els promouen l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) i el Consell Intertèxtil Espanyol (CIE). L'Ajuntament de Mataró, com a membre d'ACTE, és l'impulsor del pla estratègic de la comarca del Maresme en col·laboració amb el Consell Comarcal, així com dels sindicats i els empresaris del sector.
Ratificat al ple
El ple de l'Ajuntament va ratificar ahir al vespre i per unanimitat el decret d'aprovació del Pla Estratègic Tèxtil Local. Els grups de l'oposició van coincidir a celebrar la iniciativa d'aquest pla però no van amagar els seus dubtes sobre la seva efectivitat. El portaveu del PP, Paulí Mojedano, va lamentar que no s'hagués reaccionat una mica abans per actuar en el sector del tèxtil. Per la seva banda, el regidor de CiU Josep Lluis Martí va demanar que l'execució del pla s'encarregués a Cetemnsa i va instar el govern municipal a integrar qüestions com la del tèxtil en un futur pla estratègic de la ciutat.
L'alcalde, Joan Antoni Baron, ha destacat avui, en la roda de premsa posterior al ple, la posada en marxa d'aquest pla com a eina que ha de permetre impulsar aquells sectors que poden tenir una major viabilitat econòmica.
El tèxtil pot tenir futur a la nostra ciutat però caldrà fer canvis en diversos sentits, tant en productes com en les pròpies estratègies empresarials, ha explicat. Baron ha recordat que els empresaris els han demanat polítiques de suport clares i decidides i ha assegurat que el pla permetrà que l'Ajuntament Mataró lideri aquest procés, que també viuen altres ciutats catalanes. En aquest sentit, ha explicat que s'està treballant en la creació d'un centre tecnològic del tèxtil, que podria ubicar-se a Cetemnsa però tmabé podria fer-se en xarxa amb altres municipis com Terrassa.
Comentaris