Els centres d’ensenyament musical privats de Mataró es mostren receptius davant la proposta de l’IME de tirar endavant l’Escola Municipal de Música el curs 2009-2010. Consideren que la ciutat necessita un espai públic dedicat a l’ensenyament musical, tot i que els pugui suposar una competència directa, per donar resposta a la mancança històrica que pateix el municipi. Tot i així, critiquen diferents qüestions, com ara que no s’aposti per un conservatori, que l’escola no compti amb una seu central i que a hores d’ara el projecte sigui tan genèric que s’endevini com s’acabarà articulant en el futur. Per això, tots ells estan a l’expectativa de veure com es desenvolupa la proposta.
Xavier Benítez (Escola de Música Moderna 3et): “Si es tracta de dur l’ensenyament de la música a tothom és una bona iniciativa. Sempre agrada que hi hagi diversificació d’espais i més espais, tot i que considerem que ja hi ha una bona oferta a Mataró i que hagués estat millor fer, per exemple, un conservatori. Una de les coses que no acaba de convèncer és el fet que no hi hagi un espai únic, essent de l’escola més tradicional crec que seria millor que no pas dividir-ho pels centres educatius”.
Pepita Massafrets (Aula de Música Massafrets): “Estem a l’expectativa de com serà el projecte, ja que se’ns ha presentat de manera molt genèrica. És molt important per Mataró tenir una escola Municipal, ha de ser-hi perquè significa més oferta i més gent fent música. Potser ens afecta el primer any, però és bo per tothom i no crec que el fet que pugui afectar a les escoles privades sigui un debat vàlid, ja que el que és important és que hi hagi un centre municipal que acosti la música a tothom. El fet que es faci en els propis centres d’educació no ha de ser un problema, sempre i quan facin els nivells que tenen previstos i no s’articuli com una extraescolar més”.
David Cabezudo (Centre d’Estudis Musicals Jordi Cabezudo): “L’Ajuntament continua amb la línia de sempre, menystenint l’educació musical i ara a les escoles privades de música. El que plantegen és el mateix que els Espais musicals dels Plans d’Entorn d’ara fa tres anys, però penjant-se la medalla d’anomenar-ho Escola Municipal. El projecte hauria de ser una realitat fa molt de temps, no hi estem pas en contra. Entenem que hi ha d’haver una escola de música municipal a la ciutat, però acompanyada d’un conservatori de música de grau mitjà i un auditori. Però el que es proposa és un pedaç, que obeeix més que res a un model d’activitats extraescolars. Pot convertir-se en competència de les escoles privades, però aquest no és el nostre motiu de queixa. El problema és que amb aquest servei es donarà un mal aprenentatge musical”.
Laia Pujol (Escola de Música el Carreró): “Es tracta d’un model d’escola musical que desconec i que no puc valorar. Sé que es un tipus d’escola que ha funcionat als països nòrdics, però poca cosa més ja que no ens han parlat de la programació ni de com ho faran. Caldrà veure també com es coordina i s’organitza, ja que amb només un director per a les diferents escoles que s’aniran repartint no sé com funcionarà”.
Silvia Barris (Escola de Música Imma Planas): “De moment estem a l’expectativa, a veure què passa. Pel que s’ha vist, ja tenen la idea pensada, però no tenen molt clar com la desenvoluparan. En el moment que aconsegueixin tenir una seu fixa, llavors sí que les escoles privades podem tenir problemes, perquè no podrem competir amb ells en els preus de la matrícula. De moment por no ens fa, per què no creiem que encara ho tinguin molt clar tot plegat. Penso que amb les escoles privades ja es cobria la demanda, tot i que l’Escola de Música pública pot anar bé per acostar la pràctica musical als barris, ja que és cert que les escoles privades estem totes al centre. També és important per aquells que no es poden pagar l’ensenyament musical amb l’oferta que hi ha ara. En resum, no ens fa molta gràcia el projecte perquè en podem notar les conseqüències, però s’ha d’acceptar.
Comentaris