A Mataró, el tèxtil és un dels principals motors econòmics. Però en els darrers anys, aquest sector està experimentant una important reestructuració que ha comportat el tancament d'empreses o el desplaçament de la producció a d'altres mans. Aquesta situació de crisi es pot agreujar a partir del 2005, quan es produirà la lliberalització dels intercanvis comercials a nivell mundial. Per fer-hi front, empresaris, sindicats i administracions aposten per una renovació del sector que s'haurà de basar en la formació del treballadors, en la introducció de les noves tecnologies i en la recerca d'un valor afegit a través de l'especialització. Aquesta és la principal conclusió a la que s'ha arribat a la reunió monogràfica que els integrants del Pacte Local per l'Ocupació han celebrat aquest matí a la seu de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM).
Nosaltres som optimistes, perquè creiem que el sector té moltes possibilitats de supervivència, ha assegurat Francesc Algàs, responsable de l'empresa Star-Tèxtil i que ha participat a la reunió en representació d'Asegema. Però per això s'han de prendre mesures que facin el sector més flexible i competitiu, ha afegit. La formació de personal qualificat que pugui treballar en fases com el disseny o el màrqueting contrarestarà la més que probable pèrdua de llocs de treball que es produirà a conseqüència de la deslocalització de la producció. De fet, en la darrer dècada els assalariats en el sector tèxtil a la ciutat han passat dels 9226 de l'any 91 als 6281 del 2003. El Centre d'Investigació del Tèxtil i la Confecció ha calculat que, a l'Estat espanyol, entre el 2003 i el 2010 es tancaran un 30% d'empreses i es perdran un 35% dels llocs de treball. La formació també serà important per garantir que els treballadors que puguin ser redundans traspassin de manera ordenada a d'altres sector, que no han de tenir res a veure amb el tèxtil, apunta Algàs.
La modernització i l'adaptació de les empreses a les noves tecnologies i un canvi de les estratègies empresarials enfocat a cercar una imatge de marca i qualitat dels productes seran altres factors que influiran en la pervivència del sector. "Estem en un moment de transformació de les microempreses. Es continua fent confecció tèxtil, però que ha canviat de mans", explica la regidora de relacions institucionals i econòmiques, Pilar González Agàpito. "La situació no és desesperant, perquè la capacitat de transformació és innata entre els empresaris del sector. Però aquell empresari que no es vulgui modernitzar si que està condemnat a morir", adverteix.
Plans estratègics
L'ajuntament de Mataró forma part des de l'any 91 de l'Associació de Ciutat del Tèxtil Europees (ACTE). Des d'aquesta organització s'han sol·licitat ajudes per desenvolupar diversos plans estratègics del sector tèxtil que es tradueixen en tres línies concretes: un programa d'acompanyament laboral que permetrà analitzar els perfils professionals amb risc de desocupació; un projecte d'innovació a les empreses basat en la introducció de les noves tecnologies; i un pla estratègic que permetrà definió accions concretes a cada territori que potenciin el valor afegit.
Responsables de l'IMPEM han explicat aquests plans estratègics durant la reunió d'avui del Pacte Local per l'Ocupació. "Aquest ha de ser el paper de l'administració", ha explicat Pilar Gonzàlez, "fer fòrums com el d'avui, en el que els empresaris ens expliquin la realitat del sector des de la seva experiència i, a partir d'aquí, l'administració actuarà en una línia concreta", ha resumit.
Comentaris