Aquesta entrevista forma part de l'Anuari 2018 publicat per Capgròs, on es resumeixen els grans temes de l'any que hem deixat enrere. César Fernández, que durant més d'una dècada va ser director de PUMSA, és avui al capdavant de la promotora immobiliària Procercasa, que ha dut a terme diferents promocions a Mataró.
Us proposeu fer noves promocions a Mataró, després de fer-ho s al Rengle i al centre?
Quan estudiem si dur a terme nous projectes a Mataró, ens trobem que l’oferta d’habitatge ja pot ser excessiva. S’està posant a la venda moltíssim habitatge que el mercat local propi no pot assimilar. Per tant necessita l’entrada de gent de fora. Per una banda ens hem de preguntar fins quant Barcelona seguirà expulsant els seus veïns a causa dels preus, i per l’altra, si Mataró realment és un lloc prou atractiu com per atreure’n a tants. En tot cas Mataró té aspectes positius, la zona marítima d’El Rengle és força única en el litoral proper a Barcelona, i el creixement de la zona universitària i empresarial d’aquest sector el fa interessant.
Vau arrencar com a empresa ara fa uns tres anys. Com veus el sector respecte a llavors?
Els preus estan pujant durant els darrers dos anys, quelcom que evidentment no ha anat aparellat d’augments de salaris. Comparat amb el 2016 s’ha produït un increment desmesurat del preu del sol, al qual s’hi suma l’encariment dels costos de construcció. Això repercuteix directament en el preu de venda de l’habitatge.
Cada cop veiem promocions d’habitatges més ambicioses a la ciutat. Per què?
A Mataró estan arribant moltes empreses foranies com ara Solvia, Sorigué, Servihabitat o Aelca, una promotora de Madrid que és la que està fent els pisos de Cal Collut. Son grans fons d’inversió o empreses vinculades a entitats financeres que tenen una capacitat econòmica que les promotores locals no tenim. A més sovint juguen amb l’avantatge que no han hagut d’adquirir el sol on construeixen, sinó que ja els pertanyia. Tot plegat els permet oferir preus més competitius.
La por a tornar a les dinàmiques que ens van portar a la crisi del totxo, té fonaments?
La sensació és que el sector s’està descontrolant un pèl i la cosa fa una mica més de por. És bo que la banca està mantenint els estàndards de rigor a l’hora de finançar els projectes dels promotors i que segueix sense obrir totalment l’aixeta en matèria d’hipoteques.
Com afecta el panorama actual a una companyia com la vostra?
A la nostra empresa sempre hem apostat per promoure habitatge de dimensions superiors a la mitjana i de major qualitat. Amb els costos de fa dos anys podies fer-ho i seguir oferint preus competitius, però avui en dia és gairebé impossible. L’opció més recurrent seria reduir m2 i qualitat, però no ens agrada
Comentaris