Families buscant els llibres del proper curs.
Families buscant els llibres del proper curs.

Judith Vives

El reaprofitament com a fórmula per a estalviar en llibres de text

Les famílies poden gastar entre 100 i 250 euros de mitjana en els llibres dels escolars

El final de les vacances d'estiu obliga a molts pares i mares a enfrontar-se al temut tràngol de la compra dels llibres de text. Tot i que els llibres del curs que s'iniciarà el proper 12 de setembre no han registrat un augment de preu considerable respecte l'any anterior, la despesa continua suposant un sobreesforç important per l'economia domèstica. I és que segons apunten els llibreters de la ciutat, les famílies es podran gastar de mitjana en llibres al voltant de 100-120 euros per cada alumne de primària, mentre que en el cas dels estudiants de secundària i batxillerat, aquesta xifra que pot arribar als 250 euros. La situació, pel que fa als alumnes d'educació infantil, pot oscil·lar dels 20 als 50 euros en funció de si a l'escola fan comprar carpetes amb fitxes didàctiques o si són els propis centres qui faciliten aquests materials. En termes generals, les llibreries ofereixen descomptes d'entre el 5 i el 10% en els llibres i 5% en les lectures obligatòries i el material.

Reutilitzar els llibres
Des del curs passat, la Generalitat porta a terme un programa de reutilització de llibres de text de forma experimental, en vistes a implantar-lo definitivament a partir del curs 2007-2008. Aquesta iniciativa va sorgir de les associacions de pares i mares tant de l'àmbit públic i privat i s'ha vehiculat a través del Pacte Nacional per l'Educació. A Mataró, el nou curs participaran en aquesta prova pilot quinze centres, deu més que l'any anterior. Entre aquests centres s'hi inclouen els CEIPS Menéndez y Pelayo, Rocafonda, Vista Alegre, Germanes Bertomeu, Angela Bransuela, Angeleta Ferrer, Camí del Mig, Josep Montserrat i Mataró, les escoles Mare de Déu de Lourdes, GEM i Escola Pia, i els instituts de secundària Puig i Cadafalch, Biada i Pla d'en Boet. Arreu de Catalunya, el govern català té previst portar l'experiència a prop de 900 centres, que representen 300 centres més que l'any anterior. La inversió destinada a aquest programa també s'ha duplicat, passant dels dos milions d'euros invertits l'any passat als quatre milions d'aquest curs.

Els centres que participen en aquest programa adquireixen una part dels llibres de text, que es reutilitzen d'un curs a l'altra, de manera que les famílies poden veure reduïda fins a la meitat la llista de títols i, al mateix temps, la despesa econòmica. Així ho constata Albert Gil, de la botiga Actua, establiment que aquest any ven els lots de l'escola Menéndez i Pelayo. “Molts dels llibres els ha adquirit directament l'escola, així les famílies no els han de comprar tots”, explica.

La iniciativa del govern català no és la única que es porta a terme per promoure l'estalvi en els llibres de text. A l'institut Serra de Marina, de Premià de Mar, ha estat l'Associació de Mares i Pares l'ha que ha impulsat la reutilització dels llibres. “Nosaltres aquest any només hem de comprar dos llibres, i la veritat és que s'agraeix”, comenta Maria del Carmen Sales, mare d'un alumne de 3r d'Eso.

El gruix de les vendes
Les llibreries de Mataró no han notat un descens de les vendes derivades dels programes de reutilització dels llibres. “De moment, la influència ha sigut petita”, afirma Bea Prados, de la llibreria Robafaves. En aquesta llibreria del carrer Nou, com a la resta dels establiments de la ciutat que venen llibres de text s'atenen, des de finals de juliol, les comandes que els arriben de les famílies i els centres escolars. Però tot i això, a les botigues encara no s'han viscut les típiques aglomeracions ja que el gran gruix de les vendes es preveu que tingui lloc a partir de la primera setmana de setembre. “Moltes editorials han fet vacances i no ha estat fins aquesta setmana que ens han començat a servir els llibres que falten”, explica Prados. Els llibreters saben que quan més s'acosta l'inici del curs, més s'intensifica l'activitat, sobretot entre aquelles famílies que han decidit comprar els llibres en grans superfícies i centres comercials i no els han trobat tots: “llavors venen correns a la llibreria, i no sempre tenim el llibre que demanen. S'ha de tenir molta paciència”, explica Joan Balagué, de la Llibreria el Tranvia.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive