L’acte de balanç del primer any de mandat del PSC a l’Ajuntament de Mataró celebrat ahir dilluns al Centre Cívic Pla d’en Boet va deixar palesa la relació tibant entre els socialistes i CiU, la principal força de l’oposició. Els dos protagonistes de l’acte, l’alcalde Joan Antoni Baron i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, no van estalviar-se crítiques i retrets a la formació nacionalista, de qui van dir que practica una política “intolerant” i de “molt mal estil”.
“No parlaré de l’oposició, no m’agrada i no ho faré”, va dir Baron, qui tanmateix va farcir el seu discurs de pedretes contra CiU. “Mai com ara a la política mataronina s’havia arribat a l’extrem del tot s’hi val”, va assegurar l’alcalde, referint-se directament als enfrontaments entre el grup municipal de CiU i el regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, arran de qüestions com el trasllat de Can Fàbregas, el cas Cernuda o la polèmica al voltant del lloguer de l’Actua. “Han fet acusacions infundades, han intentat judicalitzar la política, sense aportar arguments i propostes. Això porta al descrèdit dels polítics i de la política”, va assegurar Baron. Tot plegat quan encara ressonava l’eco de les paraules anteriors de Rangel, qui va dir que CiU “no sap fer oposició ni governar, només intentar destruir l’adversari, sense propostes en positiu”. El delegat del Govern va demanar als assistents, una setantena que omplien el Centre Cívic, que no es deixessin “enredar per les insídies i la mala llet” de l’oposició, que “no s’estalvia cap recurs per intentar fer mal”. A més, va demanar un aplaudiment per a Ramon Bassas, qui segons ell ha estat “objecte de les ires” de CiU, i que ha demostrat “la seva vàlua per al partit i l’Ajuntament”.
Cohesió social
Deixant de banda l’apartat de les recriminacions, Baron va fer repàs de l’any de govern assegurant que han comès “errors i encerts”, però que sobretot han treballat “amb una profunda honestedat”. L’objectiu principal ha estat “treballar per la cohesió social”, per “evitar la segregació territorial” i aconseguir que “tot Mataró sigui Mataró”, una de les frases recurrents de l’alcalde. Baron va defensar que ha governat “per a tots els mataronins”, tal i com va prometre quan va sortir guanyador dels darrers comicis, “atenent les preocupacions de la gent però també amb visió estratègica i la mirada lluny”.
L’alcalde va deixar anar una àmplia llista d’actuacions fetes al llarg de l’any, entre les quals va destacar la futura inauguració de l’escola bressol d’Elna i la creació d’una de nova a Figuera Major, les obres d’ampliació de l’Hospital, la creació de 260 habitatges de protecció pública, el futur CAP de Via Europa, el nou parc de bombers, les obres a l’estadi d’atletisme, la remodelació de l’Avinguda Perú o el projecte de remodelació del mercat de Plaça de Cuba, entre d’altres. Al llarg del discurs també va destacar que els “preocupa molt la feina” i que per això treballen per a millorar la competitivitat de la ciutat a través de la diversificació econòmica i l’impuls per a la creació de noves empreses.
Com a grans projectes de futur, va destacar el TecnoCampus i El Corte Inglés, pel qual faran “tot el que estigui a les nostres mans” perquè vingui a Mataró. “Amb 1.000 llocs de treball no hi juguem, perquè la feina és la nostra essència”, va recalcar, mentre acusava l’oposició de “posar problemes” a l’arribada de l’operador comercial. Baron també va destacar la creació de “llocs de treball d’alta qualificació” a les noves empreses que s’estan instal·lant al polígon de Vallveric, i en l’àmbit cultural va remarcar fites del primer any de govern com el futur com el Museu Bassat o la primera edició mataronina del Festival Shakespeare. Per cloure l’acte, va prometre que a través del “treball, la il·lusió i les idees” faran “una ciutat de la qual els mataronins n’estarem orgullosos”.
Rangel, a l'esquerra, amb Baron
Comentaris