El bullying o assetjament escolar és un dels fenòmens més preocupants que es donen durant l'etapa educativa, i calen mitjans de tota mena per intentar eradicar-lo. Un dels que està tenint més suport a Mataró és el programa que ha implementat la Policia Local. Es va posar en marxa l'any 2016 i des de llavors hi han participat prop d'un miler d'alumnes de la ciutat. Es tracta de xerrades ofertes per dos agents de la policia de barri a escoles i instituts mataornins.
El “bullying” és una forma de maltractament físic, verbal o psicològic que es produeix de forma reiterada i al llarg del temps entre menors en edat escolar, i que es pot donar en qualsevol àmbit de relació personal, incloses les xarxes socials. A Mataró la Policia Local va començar a informar-ne arran d'una petició que van fer els equips infantils de la UD Cirera, i des de llavors s'ha estès a altres entitats, escoles i instituts.
El programa consisteix en xerrades d’una hora a càrrec de dos agents de la Policia de Barri, que expliquen què és l’assetjament infantil, quines formes pot adoptar, quines conseqüències pot tenir i com actuar per evitar-ho. Les sessions es fan a demanda i l’objectiu és doble: per una banda, oferir a les possibles víctimes eines que els ajudin a afrontar i solucionar el problema; i, per l’altra, fer que els potencials autors d’aquests fets preguin consciència que realment estan assetjant a una persona, i de quins són els perjudicis i responsabilitat en què poden incórrer. Al llarg de 2016 el programa va comptar amb 440 participants en les 14 sessions impartides a cinc entitats i escoles; durant el 2017 es van fer tres xerrades per a 130 persones, i al llarg de 2018 s’han fet o estan programades 12 sessions per a 344 escolars de cinc centres educatius.
Comentaris