La tria de Rocafonda no era pas casual. Els promotors de l’acte ‘Referèndum és democràcia’, que va tenir lloc dissabte passat a la tarda, van escollir aquest emplaçament, la Plaça de Rocafonda, amb la intenció de portar la seva causa més enllà dels convençuts, a aquells que dubten o no ho veuen clar. Unes 500 persones van assistir a la convocatòria, entre elles molts rostres familiars en aquest tipus de cites a favor del referèndum i de la independència de Catalunya, però també veïns i passejants que s’hi van apropar encuriosits.
“Democràcia i referèndum van junts”, va manifestar Rigau, que va criticar que Espanya “cada cop s’assembla mé a la democràcia orgànica del Franquisme”.
Per intentar convence’ls que el proper 1 d’octubre cal anar a votar, fins a Rocafonda es va desplaçar la plana major de l’independentisme català. Hi havia representants de tots els partits i entitats que donen suport a la cita amb les urnes d’aquí a poc més d’un mes. Antonio Baños (Súmate), Dolors Bassa (ERC), Montserrat Candini (PDeCAT), Jordi Cuixart (Òmnium Cultural), David Fernàndez (CUP), Joan Giner (Podem), i Jordi Sànchez (ANC). Tots ells van fer una encesa defensa del dret a vot dels catalans per decidir el futur del país, i no es van estalviar cap crítica al govern de l’Estat.
“Democràcia i referèndum van junts”, va manifestar Rigau, que va criticar que Espanya “cada cop s’assembla mé a la democràcia orgànica del Franquisme”. Segons l’exconsellera d’Educació, avui imputada per la cita del 27S, l’Estat no entén que el procés cap a la independència “és una cosa de molts, no de quatre radicals”. D’aquí, segons ella, les mobilitzacions massives. Unes mobilitzacions que, segons un dels altres ponents, Antonio Baños, es donen “quan la gent sent que l’han agredida en la seva dignitat com a ciutadana”. Segons l’excandidat de la CUP i actual president de Súmate, el govern del PP “està il·legalitzant la democràcia”, quan intenta frenar el referèndum. “No només els que volen la independència estan prohibits; els que votaran que no, també”.
“Ens hi juguem si ens podem governar nosaltres o si ens governaran altres poders, ja siguin estats, mercats o la troika”, va dir David Fernàndez
Per a David Fernàndez, periodista i activista social que també va ser diputat al Parlament amb la CUP, al referèndum de l’1 d’octubre els catalans “ens hi juguem si ens podem governar nosaltres o si ens governaran altres poders, ja siguin estats, mercats o la troika”. Fernàndez va defensar que sempre que Catalunya ha avançat ho ha fet “junts i alhora, ja sigui en termes socials, democràtics i nacionals”.
La visió de Podem
Una de les presències més destacades a l’acte va ser la de Joan Giner, diputat al Parlament per Podem, un partit que ha mostrat les seves reticències respecte a les condicions amb les quals es convoca el referèndum de l’octubre. Però Giner va matisar que “a Podem no tenim por, hem decidit participar-hi, no ser indiferents”. El diputat va reconèixer que des de la seva formació no comparteixen els mateixos projectes ni visió de futur que altres amb els que comparteixen vaixell en aqueta causa, “però avui no és hora de confrontar”.
Per a la consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, el de l’1 d’octubre serà un referèndum on “per primer cop podrem votar de manera legal, promogut des del govern, no pas per voluntaris, i que serà vinculant”. Els líders de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium, Jordi Cuixart, van tncar els parlaments recordant que el Pacte Nacional pel Referèndum ha assolit mig milió de signatures i el suport de més de quatre mil entitats. “Ha de ser un motiu d’autoestima col·lectiva per a un país al qual mai no ens han regalat res”, va apuntar Cuixart.
Comentaris