Seguint la tònica dominant al conjunt del país, els preus del lloguer d’habitatges a Mataró no paren de pujar. Durant el darrer any ho han fet en un 25,2%, segons dades fetes públiques pel portal immobiliari Habitaclia. Aquest augment tan accentuat també està comportant que cada cop més famílies no puguin fer front a les quotes mensuals, i que s’estiguin disparant els desnonaments per lloguers impagats.
El lloguer ha pujat al conjunt de Catalunya de manera molt notable arreu de Catalunya, però Mataró és on ho està fent de manera més accentuada que al conjunt de l’àrea metropolitana. Segons dades interanuals facilitades per Habitaclia, el mes de febrer de 2018 havia pujat un 25,2% respecte al mateix mes de l’any anterior. En comparativa, a l’Hospitalet ho havia fet en un 13,7%, a Sabadell en un 11,9% i a Terrassa, un 17,1%, mentre que a Castelldefels ho ha fet en un 15,3%.
Dels 447 desnonaments practicats durant l’any passat al baix Maresme, 303 corresponen a l'impagament de lloguer
Al mateix febrer de 2018, el preu del lloguer per m2 a Mataró se situava molt a prop dels 10 euros (9,97%), més d’un euro per sobre que la mitjana de l’any anterior. Segons el mateix portal Habitaclia, el pis de lloguer més buscat a la capital del Maresme té 66m2 i un preu de 535 euros. Pel que fa a la venda, el preu també augmenta de manera important però no tan accentuada: un 13,1% al febrer de 2018 respecte al mateix mes de l’any anterior.
Segons han apuntat organitzacions com les Cambres de la Propietat Urbana i altres especialistes en l’àmbit immobiliari, l’augment de preus en el lloguer a ciutats com Mataró ve motivat, en bona part, per una demanda superior a l’oferta. La manca d’habitatge de lloguer és notòria ja que molts propietaris de pisos buits i també promotors de nous blocs de pisos estan apostant en els darrers anys per la venda, davant del rebrot del mercat immobiliari. D’altra banda també s’ha produït una revisió dels contractes de lloguer a l’alça pel fet que la llei d’arrendaments urbans del 2019 rebaixés a tres anys (abans eren cinc) la durada mínima dels nous contractes.
Segons dades d'Habitaclia, en el darrer any el lloguer ha augmentat força més a Mataró que al conjunt de l'àrea metropolitana
Tot plegat agreuja el problema d’accessibilitat a l’habitatge, quelcom que acaba resultant fatal per a les famílies amb menys recursos. Això es tradueix en un augment dels desnonaments per impagament de lloguer. Segons dades del partit judicial de Mataró, la majoria dels desnonaments practicats durant el 2017 es deuen a expulsions forçoses motivades per l’aplicació de la llei d’arrendaments urbans i per tant es deuen a l’impagament de les quotes de lloguer. Dels 447 desnonaments practicats durant l’any passat al Baix Maresme, 303 corresponen a aquest motiu mentre que 118 són fruit d’un procés d’execució hipotecària (impagament de les quotes de la hipoteca).
Malgrat que els desnonaments ja no es troben a primera plana de l’actualitat, segueixen sent una constant a ciutats com la capital del Maresme. La mobilització ciutadana per denunciar aquesta situació persisteix. A Mataró l’encapçala la Plataforma d’Afectats per la Crisi (PAC), que ha denunciat amb diferents accions la manca d’habitatge públic a la ciutat, l’elevat preu dels governs, l’especulació immobiliària i la inacció de les administracions. En el camp del lloguer, la PAC denuncia que els preus actuals, que se situen majoritàriament entre els 700 i els 1000 euros a Mataró, suposen més d’un 40% del sou d’una persona.
Comentaris