El ple va aprovar ahir per unanimitat el Pacte per a la Nova Ciutadania, un document d'intencions recull el compromís de totes els grups municipals de treballar en un model de ciutat basat en la cohesió social, la convivència i la igualtat d'oportunitats. A partir d'aquest acord es començarà a treballar en propostes concretes que es recolliran en l'anomenat Pla per a la Nova Ciutadania, que es presentarà al ple en el termini d'un mes, per tal de ser debatut i consensuat.
El document recull tres grans objetius: integrar de les persones nouvingudes en el marc del respecte al sistema de valors del país d'acollida, vetllar per la prestació de serveis, igualtat d'oportunitats i la qualitat de vida de tots els ciutadans i garantir la cohesió social i la convivència. Aquests objectius guiaran les línies d'actuació del Pla per a la Nova Ciutadania, entre les quals s'hi contempla la recepció i acollida de nouvinguts, la socialització dels joves al territori, la millora de les condicions d'accés al món laboral i a l'habitatge i la promoció de la dona immigrant en igualtat de condicions que els homes.
Tots els grups municipals van coincidir en celebrar el consens assolit en la redacció del document, una feina que no ha estat fàcil perquè "aquest problema se'l mirava tothom des de les seves pròpies ulleres", en paraules del portaveu d'ICV, Jaume Graupera. El portaveu d'ERC, Toni Civit, es va felicitar per "haver estat capaços d'arribar a un consens" i va apuntar la importància de tenir en compte la llengua com a factor "molt important" per a la integració. Maria José Recorder, regidora de CiU, va manifestar el seu desig que el document "ens ajudi a construir una ciutat diferent a la que hem conegut els darrers anys". El portaveu del PP, Paulí Mojedano, va recalcar la necessitat "de tenir consciència de la capacitat real d'acollida de la nostra ciutat" i va proposar d'incloure-ho al futur pla. Per últim, l'alcalde, Joan Antoni Baron, va reiterar la satisfacció d'haver arribar a aquest acord i es va sumar a la felicitació de la resta de grups polítics al tècnic encarregat de redactar el pla, Josep Palacios.
Aquest és el segon Pacte per a la Nova Ciutadania que impulsa l'ajuntament i recull alguns dels criteris recollits en l'anterior pacte, signat l'any 2000. Al mateix temps, s'amplia amb consideracions que responen a les noves necessitats derivades de l'arribada d'immigrants a la ciutat en aquests últims quatre anys.
De l'any 2000 al 2004, el percentatge d'immigrants residents a Catalunya ha passat del 3 al 6% i Mataró no ha restat al marge d'aquest increment. A més a més, també s'ha viscut un canvi dels paÏsos de procedència dels nouvinguts: si fa uns anys aquests eren majoritàriament del Subsàhara i el Magreb, ara també és destacable la xifra d'immigrants procedents d'Àsia, de l'Europa de l'Est i d'Amèrica del Sud.
Comentaris