M. Coll

El Palau Robert de Barcelona recorda la maternitat d'Elna

Aquesta exposició, que compte amb la participació de la historiadora mataronina Assumpta Montellà, es podrà veure fins el 29 de gener

Només entrar a la sala d'exposicions de les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona, una llista de 597 noms impacta el visitant, es tracta de tots els nens que van néixer a la maternitat d'Elna, poble del sud de França. Entre ells, just a l'any 1943, un mataroní, Antoni Pou. Aquesta exposició, La maternitat d'Elna, bressol de l'exili, inaugurada divendres després d'un homenatge a la seva fundadora, Elizabeth Eidenbenz, representa les dues parts més destacades d'aquesta història, desvelada a la societat catalana i a la comunitat acadèmica, ara fa aproximadament un any, per la historiadora mataronina, Assumpta Montellà.

La mostra explica en una primera part la trama més fosca d'aquesta època històrica: l'acollida que el govern francès va fer als exiliats espanyols al final de la Guerra Civil Espanyola, és a dir, la supervivència als camps de refugiats d'Argelers, Bacarés i Sant Cebrià. Encara més dramatitzades amb l'ambientació de la sala, sacs i enrederedes vegetals en forma de filferrada, les fotografies, els textos i els testimonis expliquen la quotidianitat en els camps i com els nens neixien en pèssimes condicions de vida. Escenes necessàries per comprendre la necessitat urgent de crear una maternitat en aquella zona.

La segona part de l'exposició, els sacs i les enrederedes són substituïts per coixins i llençols blancs, símbols de la delícia de les mares que anaven a parir a la maternitat. En aquests plafons s'explica la vida d'Elizabeth Eidenbenz, la quotidianitat dins el centre, l'organització de les mares i les infermeres. Les fotos dels nens esquelètics es converteixen en entranyables escenes familiars, de mares i infants somrient. Cada una de les imatges mostren com la maternitat era "una illa de pau en un oceà de destrucció", tal com l'anomenava la seva directora.

Finalment, l'exposició conclou amb un documental amb declaracions directes d‚ Elizabeth Eidenbenz, qui amb ulls plorosos i brillants manifesta a la càmara: "Estic molt contenta i he estat molt feliç de la meva feina, la maternitat va ser molt important per la meva vida, però mai he pensat que tots aquests nens em deuen la vida". Encara que molts dels nadons, avui adults de més de seixanta anys, així ho pensen, la humilitat d'aquesta mestra Suïssa només fa que encara resulti més emotiva i bandera de grans valors el seu testimoniatge.

Presentació del llibre commemoratiu a Mataró D'altra banda, el proper divendres dia 23 tindrà lloc a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró la presentació del llibre La Maternitat d'Elna, bressol dels exiliats d'Assumpta Montellà, que organitza l'Ajuntament de Mataró la Biblioteca Pública Pompeu Fabra de Mataró a partir de 2/4 de 8 del vespre.

Enllaç a reportatge de la revista Mataró Report

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive