Imatge de l'exterior del Museu Guggenheim.
Imatge de l'exterior del Museu Guggenheim.

Redacció/ACPG

El País Basc: Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria

Les tres capitals de província ofereixen atractius suficients per passar-hi un llarg cap de setmana disfrutant del paisatge i la gastronomia

El País Basc limita amb la mar Cantàbrica al nord, amb França al nordest, amb Navarra a l'est, amb La Rioja i Castella Lleó al sud i al sudoest i amb Cantàbria a l'oest. Es tracta d'un territori en què la indústria metal.lúrgica i siderúrgica, juntament amb la pesca tenen especial importància, éssent els motors de l'economia.

El País Basc està format per tres províncies Biscaia, Guipúscoa i Àlaba, les capitals de les quals són Bilbao, Sant Sebastià i Vitoria, respectivament. Bilbao és un important centre industrial. Nascut el 1300 i ubicat a la vora dreta del riu Nerbión aviat es va convertir en un important port gràcies als privilegis atorgats pel rei de Castella.

D'interès per visitar a Bilbao podem esmentar el Casc Antic, l'Ajuntament, el Palau Foral de Biscaia, la casa bressol de Miguel de Unamuno... També és molt interesssant l'església de Santiago, actual catedral, que és d'estil gòtic i que va ser reedificada el 1404. Dels museus a Bilbao, no podem deixar d'esmentar el Guggenheim d'art contemporani, una instal.lació que ja per ella mateixa representa una autèntica obra d'art que mereix la pena de ser visitada. Altres museus interessants és l'Arqueològic, Etnografic i Històric.

Sant Sebastià o Donosti és un important centre financer, comercial i de serveis. En aquesta ciutat va residir la cort de la Reina Isabel II i encara es conserven part de les muralles medievals. També podem esmentar l'església de Sant Vicenç (XVI) i l'església de Santa Maria (XVIII). El convent de Sant Elm (XVI), amb la seva capella decorada d'estil neoclàssic, també mereix la pena de ser visitat. Pertanyent a l'arquitectura racionalista és el club nàutic de Sant Sebastià. En aquesta ciutat se celebra, des de l'any 53, un important festival internacional de cinema, que sempre aplega les grans estrelles del moment. La platja de la Concha és un dels principals atractius turístics de Donosti.

Vitòria és una bonica ciutat. Seu episcopal, conserva monuments destacables d'estil gòtic, com la catedral vella (XIV-XV) i palaus renaixentistes. També és realment interessant la plaça Nova, del segle XVIII. Un passeig pel casc antic és totalment recomanable. Encara existeixen carrers amb denominació gremial: "Herrería", "Cuchillería", "Zapatería"... La plaça de la Verge Blanca és, sens dubte, el centre neuràlgic de la ciutat i allà es troba també la interessant església de Sant Miquel.

Les dades:
Superfície: 7.2161 Km2.
Població: Uns 2 milions d'habitants, aproximadament.
Densitat de població: El País Basc destaca per l'alta densitat demogràfica, que arriba fins als 200 habitants/km2.
Clima: Es distingeixen diferències climàtiques segons les diferents latituds i la proximitat al mar. Al nord el clima és del tipus oceànic temperat, amb temperatures moderades i precipitacions freqüents. Al sud, les diferències tèrmiques són més acusades, fa força fred a l'hivern i els estius són moderats.
Geografia: La orografia i paisatges del País Basc són de gran diversitat. Principalment, però, es distingeixen dues regions: la septentrional, a la vessant cantàbrica amb nombroses muntanyes, i la meridional, que coincideix amb la província d'Àlaba, caracteritzada per les planes.
Cuina: La cuina basca es caracteritza per la seva diversitat. Són especialment comunes, però, les receptes amb peix. No en va en el litoral cantàbric s'hi troben alguns dels ports més importants de l'estat. En algunes localitats com a Vitòria són típics els cargols i les faves. El bacallà al "pil pil" és, possiblement, un dels plats més coneguts del País Basc.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive