Salesa, explicant les característiques del projecte
Salesa, explicant les característiques del projecte

V. B.

El nou centre de tractament recuperarà el 45% dels residus no separats

L'equipament costarà 80 milions d'euros i entrarà en funcionament a Mataró l'any 2010 amb l'objectiu d'aprofitar al màxim els residus de la comarca

Recuperar un 45% del paper, vidre, envàs, metall i matèria orgànica que s’hagin llençat a rebuig i que per tant no s’hagin separat selectivament. Aquest serà el principal repte amb què s’enfrontarà el futur Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, que ja s’ha començat a construir al costat de l’actual incineradora de Mataró. Un equipament que començarà a funcionar l’any 2010 i que aquest divendres ha viscut l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra. El projecte, impulsat per l’Agència de Residus de Catalunya, tindrà un cost de més de 80 milions d’euros que serà finançat per la Generalitat.

L’Alcalde de Mataró i president del Consorci per al tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Antoni Baron; el director tècnic de l’organisme, Carles Salesa, alcaldes dels ajuntaments de la comarca que formen part del consorci; la directora de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català; i representants de la Unió Temporal d’Empreses que executa aquesta infraestructura, han presidit l’acte de col·locació de la primera pedra d’aquest nou equipament, que rebrà anualment unes 190.000 tones de brossa que no ha estat separada selectivament. El nou centre de tractament té com a principal objectiu aprofitar al màxim els residus que generi la comarca, de cara a reduir-ne els que hauran de ser finalment incinerats.

Un cop recuperat el material aprofitable, la resta del rebuig s’enviarà a cremar a la planta incineradora, de cara a produir energia. La previsió és que es generin 85 milions de kilowats/hora, quantitat suficient per assegurar durant un any la demanda energètica de 32.000 llars. La generació elèctrica de la incineradora es compleemntarà amb la del biogas obtingut a la metanització (12.000.000 kilowats/hora anuals) i les plaques solars fotovoltaiques que es col·locaran a la coberta del nou edifici. La planta, d'altra banda, comptarà amb una planta de tractament de resta, una de tractament de voluminosos i una tercera dedicada a la transferència de recollida selectiva de paper i cartró, envasos lleugers, vidre i matèria orgànica.

Durant el seu parlament, Baron ha destacat la inversió de més de 80 milions d’euros, que ha qualificat “d’importantíssima” i més en “moments d’incertesa econòmica, quan l’administració ha de fer de motor”. Baron ha apuntat que el nou centre ha de servir per evitar que “ni una sola tona se’n vagi sense triatge previ”, i ha constatat que, perquè aquests projectes tinguin èxit, primer cal que els ciutadans “facin el petit esforç de separar les restes”. “No els demanem res que no puguin fer”, ha afegit. Per la seva part, Genoveva Català ha destacat que Mataró i el Maresme estan per sobre de la mitjana de recollida selectiva dels països de l’OCDE. A més, ha apuntat que els residus sòlids són la part “més difícil” del procés de reaprofitament de la brossa, però que cal “buscar com treure’n el màxim rendiment material i energètic”.

L’eix Maresme-Vallès
El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme s’inscriu en un nou model de gestió dels residus municipals que, entre altres fets, preveu la col·laboració en l’àmbit territorial, com serà el cas de la vinculació que establiran el Maresme i el Vallès Oriental. La incineradora de Mataró tractarà part del rebuig combustible generat a la planta de fracció resta que s’està construint al Vallès Oriental. De la mateixa manera, la matèria orgànica recollida selectivament als diferents municipis del Maresme s’enviarà a la nova planta de digestió i compostatge de Granollers, que entrarà en servei l’any 2009. Joan Antoni Baron ha destacat en aquest sentit que la relació amb la comarca veïna és “una aposta estratègica” que reforçarà l’eix Mataró-Granollers juntament amb altres projectes com el futur Tren Orbital.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive