Minimitzar els problemes lògics causats per qualsevol tall de circulació a través d'indicacions clares que facilitin el dia a dia a botiguers i ciutadans és el que persegueix el conveni que han signat aquest dimarts dia 19 el regidor de Mobilitat, Fermí Manchado, la presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), Alícia Romero, i el president de la Unió de Botiguers, Salvador Floriach.
Durant els darrers mesos, l'administració municipal i la Unió de Botiguers han estat debatent quins eren els criteris que calia establir per a aquest protocol. Manchado ha definit el conveni com un bon acord, que satisfarà totalment la Unió de Botiguers, la resta de ciutadans i l'ajuntament.
Alícia Romero ha volgut destacar el paper rellevant del comerç a la ciutat, ja que ocupa un 18% de la població activa i ha explicat que la funció de l'organisme que ella presideix ha estat la d'interlocutor natural amb els comerciants durant la negociació. La presidenta de l'IMPEM ha explicat que l'objectiu del conveni és intentar fer la quotidianitat una mica més fàcil: per als comerciants és millor tallar un carrer el dilluns al matí que no pas el divendres a la tarda o el dissabte al matí.
Per la seva banda, Salvador Floriach també s'ha mostrat convençut que l'acord ajudarà molt a millorar els problemes que tenim els botiguers i també els ciutadans en desplaçar-nos per la ciutat. Floriach ha posat una èmfasi especial en les millores informatives que comportarà el conveni, ja que facilitarà canviar de ruta i saber per quins carrers es pot passar: és un acord que si es compleix millorarà molt la mobilitat.
Ampliació de criteris
Fins ara ja hi havia un protocol en vigor per al tall de carrers, però la indisciplina (talls de carrer sense notificar-ho prèviament) i el gran volum d'obres tant públiques com privades han estat dos factors que han dificultat el seu èxit complet. És per això que el nou conveni amplia els criteris i incorpora una llista de carrers de xarxa bàsica i s'hi especifiquen els eixos comercials de la ciutat. Ara per ara, diàriament la Policia Local concedeix una quarantena de permisos per a talls de carrers (tot i que n'hi ha molts que pràcticament no tenen cap incidència) i es calcula que diàriament se'n produeixen una quinzena més d'il·legals.
Un altre dels aspectes del nou acord que més influïrà en la vida quotidiana dels ciutadans serà que és possible que algunes obres s'hagin de dur a terme de nits, en alguns moments del cap de setmana o en dies no comercials. El conveni fixa que els treballs que comportin talls a carrers de la xarxa bàsica principal i carrers d'especial atenció s'hauran de fer amb un ordre prioritari: de nit (sempre i quan no comportin soroll), en diumenges, festius, dissabtes, dilluns no comercials o quan afectin mínimament el transport urbà i interurbà col·lectiu i les hores de màxima afluència i intensitat de vehicles.
Pel que fa al procés que hauran de seguir els ciutadans quan necessitin tallar el carrer per obres o mudances, Manchado ha aclarit que ho tindran igual de fàcil, tot i que els tràmits s'hauran de fer amb temps: no es podrà dir demà tallaré el carrer', sinó que cal tenir en compte si està en un eix prioritari, quins dies provoquen menys alteracions, etc. Ciutadans, constructors i comerciants hem d'intentar conviure.
-
Els criteris que estableix el conveni
Els nou punts bàsics que fixa l'acord com a criteris a tenir en compte per tallar un carrer són: prioritzar l'ocupació d'un carrer sobre el tall, evitar els talls indiscriminats i prematurs, deixar una fiança per garantir la senyalització del carrer, exigir un senyalista per a obres de certa magnitud, comunicar l'inici i el final del tall, sancionar qualsevol mancança de les condicions exigides, establir un horaris prioritaris per a carrers de la xarxa bàsica principal, anunciar mitjançant cartells de l'Ajuntament informa els talls de més de 24 hores i els que comportin afectacions importants i evitar en qualsevol cas el tall d'un carrer que serveix d'alternativa per un altre tall autoritzat.
Un moment de la signatura del conveni
Comentaris