Enèsim “pas endavant" per a la creació del Museu del Gènere de Punt a la nau petita de Can Marfà. Un projecte que s’arrossega des de 1996 i que en el passat Ple de setembre va viure un nou capítol que, aquest cop sí, hauria de servir per establir un calendari definitiu per a l’obertura de l’equipament. En els propers mesos, en principi abans d’acabar 2013, ja s'ha de definir el calendari i treballar en una primera exposició amb material donat per la Fundació Vilaseca.
El Ple va ser aprovar el conveni que regirà la col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació Vilaseca. En aquest document s’estableix els criteris de la donació de la col·lecció de l’entitat –maquinària i altres estris i documents vinculats a la indústria del gènere de punt- i la manera com l’Ajuntament en farà inventari, en calcularà el valor i la farà accessible als ciutadans.
Abans d’acabar el 2013, segons marca el citat conveni, l’Ajuntament i la Fundació han d’establir un calendari d’execució, presentació i previsió d’obertura pública del museu, i també han de planificar una exposició inicial. Serà la primera que acolliria Can Marfà i servirà de carta de presentació de la futura secció de gènere de punt del Museu de Mataró.
El conveni és fruit del treball realitzat a la Comissió de Seguiment creada ara fa tot just un any, integrada per l’Ajuntament i la Fundació Vilaseca. La comissió va sorgir després que la Fundació que havia d’incloure aquests actors i la desapareguda Caixa Laietana mai arribés a arrancar.
Arribar al 100%
El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va explicar que el procés d’inventariat està obligat per llei i “pot ser llarg”. Per aquest motiu s’ha decidit que, mentre es realitza, es programin exposicions temporals. “Quan obrim el museu no podrà ser encara l’equipament complet, però volem que el projecte no pari”, va afegir Fernàndez, que va destacar que aquesta primera exposició ha de servir per explicar “com serà el futur museu”. L’alcalde, Joan Mora, va recalcar que a causa de la situació econòmica actual, “al 100% no hi podem arribar d’un sol cop”.
-
Donar-hi un ús
La nau petita de Can Marfà està totalment rehabilitada des del mes de març de 2012. Es tracta d'un equipament espectacular, amb tres grans plantes diàfanes de 700m2 cadascuna, però que es mantenen buides des de llavors. La necessitat de començar a donar-li un ús, i de posar a disposició dels veïns de la zona la sala polivalent de la planta baixa, també ha motivat l’Ajuntament i la Fundació a accelerar els passos per possibilitar-ne l’obertura al públic.
Can Marfà acollirà l'esdeveniment
Comentaris