J. Salicrú

El Museu de la Industrialització dedicarà un espai al tren de Biada

La instal·lació en record a l'impulsor del ferrocarril es concebia fins ara com un projecte independent

El museu que el Cercle Històric Miquel Biada volia dedicar a l'impulsor del primer tren de la península s'inclourà finalment dins el Museu de la Industrialització que es farà a l'antiga fàbrica de Can Marfà. Així ho ha confirmat l'alcalde, Joan Antoni Baron, i el president del Cercle Històric Miquel Biada, Toni Biada, avui dilluns dia 17 en la presentació dels actes commemoratius del 157è aniversari de l'arribada del tren a Mataró. "La història del trena a Mataró s'ha de llegir dins un discurs global de l'evolució de la ciutat", ha dit Baron. Biada, per la seva part, ha assegurat estar d'acord amb aquest nou enfocament del museu, que fins ara es concebia com una instal·lació independent: "És correcte incloure el museu dedicat a Biada dins aquest concepte més global, perquè per exemple el tèxtil i el ferrocarril tenen una relació molt estreta. El tren va significar uns avantatges econòmics evidents per Mataró".

L'alcalde ha explicat que a principis de l'any que ve es tindran clares la pautes de museització de totes les parts del futur Museu de la Industrialització. "Hem de recuperar la tradició ferroviària de la ciutat i reivindicar-nos com a ciutat ferroviària", ha dit Baron.

Segons Toni Biada el passat ferroviari de la ciutat pot convertir-se amb un potent centre d'interès de cara al turisme. "Lliga molt amb el concepte de ciutat mediterrània que l'actual govern vol promocionar", ha apuntat. Per la seva part, Ricard Bonamusa, dels Amics de la Ciutat de Mataró, ha aplaudit l'actitud presa per l'Ajuntament davant la instal·lació d'aquest nou museu tot i que ha admès que haurà de ser un espai menys espectacular que el de Vilanova i la Geltrú, on hi ha diverses màquines de tren de gran valor històric. "Esperem que en quatre o cinc anys pugui ser una realitat", s'ha aventurat a dir Bonamusa.

Baron i Biada han anunciat també que la capital del Maresme eleva a partir d'enguany la categoria de l'homenatge que ja es feia tradicionalment a Miquel Biada. En aquesta ocasió, en col·laboració amb els Amics de la Ciutat de Mataró, es programa el divendres dia 28 una conferència de Carles Guasch, vicepresident del Centre d'Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol, i l'endemà dissabte una nova fira ferroviària a la plaça Miquel Biada a banda de la tradicional ofrena floral i una ballada de sardanes. El mateix divendres dia 28 hi haurà també una trobada de la família Biada, amb persones provinents de Madrid, Almeria i les Illes Balears, tan dels descendents que porten la lletra "b" al cognom com els que han preferit usar històricament la "v". En relació a aquests actes, Ricard Bonamusa, va criticar la companyia Renfe per haver rebutjat participar a les activitats.

Canvi de to a l'alcaldia
El president del Cercle Històric Miquel Biada, Toni Biada, ha volgut marcar diferències amb l'anterior alcalde, Manuel Mas, i ha saludat el canvi de to que ha notat en l'alcalde Joan Antoni Baron des de la seva arribada al capdavant de la ciutat. "Aquest alcalde aposta pel tema del ferrocarril i n'estem molt contents", ha dit Biada. El president del Cercle creu que Mataró pot treure molt partit turístic del fet d'haver estat l'estació d'arribada del primer tren de la península el 1848.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive