Una gentada a l'Institut Puig i Cadafalch, cap a les 12h. Foto: S. Ruiz
Una gentada a l'Institut Puig i Cadafalch, cap a les 12h. Foto: S. Ruiz

El motiu pel qual ha costat tant votar aquest matí a Mataró

Cues de fins a tres hores perquè les meses electorals no podien connectar-se al web del cens universal habilitat per la Generalitat

Internet ha fet anar de corcoll a tothom durant les primeres hores de les votacions del Referèndum. A Mataró molts col·legis electorals no han pogut operar amb normalitat des de l’hora d’obertura, a les 9, fins passada la 1 del migdia. El motiu: la impossibilitat de connectar-se a la web habilitada per la Generalitat amb el cens universal. Però quan s’ha pogut resoldre, la majoria de punts de votació han funcionat gairebé a la perfecció.

A Mataró molts col·legis electorals no han pogut operar amb normalitat des de l’hora d’obertura, a les 9, fins passada la 1 del migdia

La Generalitat ha anunciat aquest diumenge a primera hora i per sorpresa que habilitava el cens universal, cosa que implicava que tothom podria votar a qualsevol col·legi electoral, no a aquell que li pertocava d’entrada. El motiu era que si algun dels col·legis era clausurat per la policia, les persones que hi havien de votar tinguessin un espai alternatiu per fer-ho.

Informant de problemes tècnics al Laia l'Arquera

Xavier Safont-Tria, apoderat, explicant els problemes tècnics als votants que feien cua
Per fer accessible aquest cens universal a les meses electorals, s’ha habilitat una web específica. “En aquesta web s’hi introdueix el dni del votant i et confirma tant si forma part del cens com si ja ha votat i per tant no pot tornar a fer-ho”, ha explicat Joan Carles Gonzàlez, apoderat que porta des de la matinada a l’Institut Laia l’Arquera, col·legi electoral a Mataró. Cada mesa electoral té un codi concret per poder-se connectar a la web. “El sistema ofereix garanties”, assegura Gonzàlez, contradient les acusacions de manca de transparència que models com aquests poden comportar per validar un referèndum.

Però durant gran part del matí a la majoria de meses els ha estat impossible connectar-s’hi. La web ha quedat clausurada per ordre de la Guàrdia Civil. Davant d’això s’ha aturat la votació als col·legis, i l’activitat s’ha reprès de manera molt lenta. “Durant força estona a Laia l’Arquera hem tingut tant sols una mesa connectada”, apunta Gonzàlez, quelcom que ha generat moltes cues. A altres col·legis electorals, com l’Escola Pia al Torrent, s’ha optat per recuperar el cens en paper i permetre el vot, però només a aquelles persones a qui els pertocava fer-ho en aquell col·legi en concret, contradient la fórmula del cens universal.

Al llarg del matí i migdia, però, s’ha anat trobant la manera d’accedir al web. “Ens hem connectat a través d’IP, saltant-nos proxys i altres barreres”.

Al llarg del matí i migdia, però, s’ha anat trobant la manera d’accedir al web. “Ens hem connectat a través d’IP, saltant-nos proxys i altres barreres”, apunta Gonzàlez. A diversos col·legis electorals ha estat clau la intervenció d’experts en informàtica i telecomunicacions de col·lectius com Mataró Sense Fils. A Laia l’Arquera han passat gairebé de cop d’una sola mesa a 9 de les 10 disponibles connectades al web del cens universal. I les cues tant nombroses s’han desfet en un tres i no res. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive