El que us proposem en aquesta ocasió és un itinerari circular que ens permetrà conèixer alguns dels espais més interessants i significatius del municipi de Vallcebre, al Berguedà. D'una banda podrem contemplar les vistes espectaculars des del Mirador de Vallcebre, situat al cingle de l'Esdevella (1335m) i que ens acosta a la Serra del Catllaràs i alguns dels cims més rellevants del Cadí-Moixeró com és el cas de la Tossa d'Alp. I també ens endinsarem a l'espai d'interès natural Serra d'Ensija amb la varietat de flora i fauna que caracteritzen aquest espai. Una zona densament poblada pel seu clima fred i humit pel Pi Negre (Pinus Uncinata) i molt freqüentat per espècies com l'isard (Rupicapra rupicrapra) o espècies amb un alt grau de protecció per la seva escassetat com el gall fer ( Urogallus Tetrao). La ruta també ens permetrà conèixer i la intensa activitat minera que es durant més d'un segle es va desenvolupar a la zona. Seguirem les marques verdes i blanques per fer aquest recorregut de vuit quilòmetres que podrem fer en unes tres hores.
Sortirem del Mirador de Vallcebre, situat al peu del cingle de l'Esdevella. al costat de les roques de l'Empalomar i al mig de la conca que separa el torrent del Forat Negre i el torrent de Coll de Pradell. Des d'aquí podem veure el petit nucli urbà de Vallcebre i una multitud de masies disseminades que es distribueixen per tota la geografia del municipi. A part també gaudirem d'una bona vista panoràmica gràcies a la Serra del Cadí i de la Serra del Catllaràs.
Ens endinsem pels dos túnels que comuniquen el mirador amb la carretera de la muntanya. Quan arribem al peu de la carretera agafarem un petit corriol (està indicat amb un rètol de fusta 'Camps del Tabac') senyalitzat amb franges verdes i blanques. Creuem el Torrent del Forat Negre (lloc molt freqüentat pels amants el la pràctica del barranquisme) i ens endinsem en un zona força boscosa on hi abunda el pi roig (Pinus Sylvestris ) i el boix comú (Buxus comunus).
Arribem al cap de la carena i a vista d'ocell podem arribar a observar alguns dels cims més importants del Berguedà, la Cerdanya i el Ripollès . Al peu de la vall veiem el poble de Vallcebre i les masies disseminades que conformen el raval anomenat el Comellar. Al peu del sender encara es pot apreciar algun element que ens indica que anys enrere eren camps de conreu, concretament s'hi cultivava tabac, i per això l'itinerari es coneix com 'la ruta dels Camps del Tabac'. Respon al cultiu de Tabac que s'hi feia en aquestes garrotxes durant la primera meitat del s. XX i que permetia obtenir uns petits ingressos fent contraban. Rodejarem el sinclinal de les roques de l'Empalomar i donarem vistes cap a un dels boscos més densament poblats i humits del municipi: el Boixader.
Continuarem la ruta passant per un lloc estret i rocós: el grau de la Canalassa, deixem el grau i ens endinsem cap al bosc fins agafar la carretera asfaltada. Si estem cansats girem a la dreta i amb un parell de minuts finalitzem el recorregut dels Camps del Tabac.
Si volem gaudir d'un trajecte variat i apassionant girem a l'esquerra i després de 100 metres d'asfalt tombem a la dreta (direcció barraques mineres) i agafem una nova pista forestal que ens portarà fins a una masia anomenada Cal Marxa. Allà seguirem per l'esquerra per un petita pista paral·lela al Torrent de Coll de Pradell.
Caminem uns 200 metres i toparem amb una petita àrea recreativa que consta d'un parell de cabanes de pedra seca restaurades recentment i un parell de taules per reposar i agafar forces. Si tenim la gola seca no hem de patir per què seguint el camí i molt a prop d'aquesta petit complex de lleure tenim la Font de la Got Got. Una aigua freda i cristal·lina ens seran de gran ajuda per afrontar el tram més dificultós i amb un desnivell força elevat.
Ens esperen al voltant d'uns 3 km i un pendent que sovint supera el 15% pel frondós i espès bosc de la Obaga de Vallcebre. És una zona molt humida i on l'espessor del brancatge dels pins negres difícilment ens permetrà veure el sol. Si anem amb cura i no fem massa soroll, probablement podrem veure els isards com pasturen pels boscos d'aquest paratge sub-alpí.
Arribarem al cap de la carena i comencem a baixar per un camí força dret que ens portarà a la font de Sant Antoni. Està inclosa dins d'una petita àrea recreativa i que pretén fer d'aquesta zona un lloc singular i acollidor per la multitud de visitants que freqüenten l'espai.
A l'altra banda de la torrentera hi ha l'antiga mina de coll de Pradell que va estar en funcionament fins a la dècada dels 60. Actualment és una de les peces més rellevants del projecte que s'està desenvolupant i que s'anomena 'Tren Miner Turístic'.
Creuem la torrentera i agafem una pista forestal fins a creuar la carretera asfaltada. Sense enlairar massa la vista anem seguint un camí, on costa una mica de seguir el traçat ja que transcorre per una zona fortament erosionada i lliure de vegetació fruit de l'extracció del carbó que s'hi va fer durant la dècada dels 80. Un descens continuat ens portarà als peus d'una masia situada a 1400 metres d'altura, Cal Catxo.
De les parets de pedra seca que envolten la masia agafarem una pista forestal durant uns 200 metres. Després les marques blanques i verdes ens faran agafar un corriol amb un format aspre i rugós fruit dels ramats de vaques i ovelles que pasturen aquesta zona. Seguint amb la tònica del descens i envoltats de camps de pastura arribarem a una altra masia situada a la part superior del sinclinal, cal Paulo.
Agafem una pista forestal que enllaçarà amb la carretera que comunica el poble de Vallcebre amb el raval de la Muntanya. A peu de carretera veiem una antiga masia rural restaurada i que actualment és un restaurant. A l'altra costat tenim el mirador de Vallcebre, punt de partida i punt d'arribada de l'excursió.
-
Comentaris