-
-

Silvia Ruiz

El menjador Sant Joaquim, milers d'àpats per als més necessitats

L'entitat ha vist com el perfil dels usuaris es rejovenia, cada cop amb més persones i famílies autòctones

Aproximadament 60.500 és el nombre total d'àpats repartits des del menjador social Sant Joaquim durant aquest any, segons dades de setembre. Un número que suposa 300 menys que l'any passat. El menjador, amb una capacitat de 80 comensals, ofereix diàriament esmorzar, dinar i sopar a aquells que passen més necessitat, a la vegada que se'ls ajuda en la seva inserció a la societat.

El perfil de l'usuari que arriba al menjador ha canviat en poc temps. "Abans eren persones que no tenien cap ingrés, persones que vivien soles, o que dormien al carrer" explica la germana Sor Pilar, de Filles de la Caritat. "Ara són més joves, mitjana d'uns 40 anys que han perdut la feina la família i que no tenen fàcil accés al món del treball". Tot i que hi ha casos de persones amb algun problema psiquiàtric o d'addicció, la majoria són persones "molt normalitzades", segons la germana. "El nombre de persones autòctones ha augmentat bastant, ara podem tenir un 70% del total", apunta.

Una part dels diners del menjador Sant Joaquim arriben d'un conveni amb l'Ajuntament de Mataró. Amb aquesta subvenció es cobreix el dinar que s'ofereix cada migdia (sopa, macarrons, llegums, arròs, truita, carn o peix, i postres). L'altra part són recursos econòmics propis del menjador, provinents d'uns terrenys en lloguer. Amb aquests, la fundació aporta l'esmorzar(cafè amb llet i pastes) i els entrepans pel sopar del vespre. A més d'aquests àpats, hi ha el repartiment de lots de menjar. Són cistelles d'aliments bàsics que es donen a les famílies que s'apropen al menjador una vegada a la setmana. Dels aliments més bàsics n'hi ha molts i, en canvi, falten d'altres per tenir una alimentació més correcta. "Demanem a la gent que ens portin llaunes de tonyina, pots de llegum cuita, llet, oli...", diu Sor Pilar.

Fa uns quatre anys el menjador social Sant Joaquim va començar a viure una pujada fins al punt de veure's sobrepassat pel nombre de persones a les que atendre. "No hi cabíem, ens arribaven més de 80 persones i als últims només els podíem repartir un entrepà, una fruita o un iogurt", recorda la germana. Actualment la mitjana és de 60 o 70 comensals.

Tasca paral·lela de seguiment i inserció
La tasca del menjador social Sant Joaquim no es limita només a donar menjar. Darrere hi ha tota una feina que té l'objectiu d'ajudar al fet que les persones puguin sortir-se'n endavant dintre de les seves limitacions. "S'ha d'intentar que no depenguin d'un menjador social, que no s'acomodin aquí i que aquest sigui un pont per poder fer el salt", explica Sor Pilar. Segons la germana, la situació de pobresa crea un malestar psicològic important: "Quan has caigut en un ambient d'estar al carrer, sol, sense treball... és molt fàcil deixar-te anar i deixar de lluitar". Des del centre fan tota una feina de seguiment de les famílies perquè intentin superar la seva situació. Per exemple, insisteixen en aspectes com que els joves s'apuntin a fer cursos o que les dones immigrants estudiïn l'idioma.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive