Irene Ron

El MEM acosta els alumnes de primària a la tecnologia televisiva

CRÒNICA: L'activitat pedagògica Tic-Tac permet a uns cinquanta nens d'entre 10 i 11 anys experimentar la tècnica del croma

El Moviment Educatiu del Maresme ha convertit aquest matí a una cinquantena d'alumnes de cinquè i sisè de primària de l'escola Germanes Bartomeu en autèntics actors televisius. Concentrats a la sala d'actes de la biblioteca Pompeu Fabra, els alumnes han conegut les bases de la tècnica del croma en el decurs d'una activitat lúdico-pedagògica anomenada «Tic-tac, és l'hora d'aprendre». Els alumnes s'han col•locat sobre un fons de color blau i han vist com la seva imatge sortia dins d'una pantalla com si tinguessin al darrera alguns dels dibuixos que ells mateixos van fer ahir.

Mike Gavin, dissenyador de l'activitat, ha explicat al Tecnodiari que «a televisió hi ha tres canals cromàtics, el blau, el vermell i el verd. Si en deixes un de lliure, per allà pots projectar altres imatges. El Club Super 3, que els nens miren molt, està fet sencer d'això». Després de jugar amb el fons blau, Gavin ha fet servir el canal de luminiscència per introduir la imatge d'una nena a un espai del dibuix que originalment estava pintat de blanc. La tècnica ha generat un entusiasme generalitzat.

Els nens encaixen la tecnologia com un joc que els permet aprendre

«La tele és una enganyifa», adverteix Mike Gavin als alumnes que, en començar l'activitat, no saben explicar perquè un personatge televisiu surt gesticulant al davant de la imatge d'uns rellotges, o perquè el meteoròleg no mira cap al mapa mentre fa la seva predicció. «Com que la noia no va vestida de blau, poden agafar aquest color, pispen el blau i en el seu lloc posen la imatge dels rellotges», aclareix Gavin.

Després de l'explicació, surt a la pantalla el dibuix de la Judit i fan col•locar-se a la noia davant del fons blau. Quan li tapen el cos amb roba blava, només surt a la pantalla el cap de la Judit, sobre la imatge del seu dibuix. Sembla ben bé que hi sigui, a dintre. Els nens aplaudeixen i en Christian adverteix que ell «no vol sortir». Afortunadament, a la pantalla surt el dibuix d'en Ricardo, que ha de fer veure que és a una nau espacial, i més endavant el d'en Soufiane, que ha d'explicar com funciona un robot tot assenyalant-ne les parts, fent ben bé com un home del temps. Al final, en Christian surt, ni que sigui acompanyat per en Dani, i s'estiren virtualment al terra d'un planeta que només té una palmera. El croma ja no té secrets per a ells.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive