-
-

Vern Bueno

'El Maresme té una indústria tèxtil preparada, però falta coneixement'

El president d'ASEGEMA, Paulí Aluart, creu que els empresaris tèxtils 'han fet els deures' però considera que cal més formació

Paulí Aluart és el president d’ASEGEMA, la patronal maresmenca del tèxtil. També dirigeix Aluart SL, una empresa amb seu a Mataró de fabricació de teixits tècnics i de protecció. El tèxtil tècnic és precisament el que es vol potenciar des de l’administració pública al territori a través del PECT. “Ens falta encara molta informació sobre aquest projecte”, respon Aluart, que reclama a l’Ajuntament que volen ser “molt més actius” en els projectes en comú. I perquè iniciatives com aquesta tinguin èxit, assegura que cal “més professionalització i coneixement” en el sector. 
 
Després de tocar fons, estem millor?
Avui ja no es tanquen empreses. Les que queden s’han aprimat molt però es mantenen vives, i ara poden créixer i generar ocupació poc a poc. Estem creant més llocs de treball que no destruint-ne. Això passa perquè el residual d’empreses tèxtils que segueixen dempeus han fet els deures.

Quins són aquests deures?
Invertir en tecnologia, en coneixement, en fires internacionals, internacionalitzar-se, ajustar molt la despesa...  No podem menystenir a qui va crear grans projectes en el passat, però els valors que s’aplicaven abans de la crisi avui no poden ser els mateixos. S’ha de veure el mercat d’una altra manera, en un món completament globalitzat on l’empresa tèxtil ja no pot ser només manufacturera. Ha d’aportar tecnologia, creativitat, un servei excel·lent i resposta immediata al client. Qui no ho ha entès s’ha perdut pel camí. 
 
El sector torna a generar feina al Maresme, sobretot en confecció.
El tèxtil mataroní, i el català en general, és molt més competitiu que en els darrers anys, i ja hi ha productes que val més la pena fer-los aquí que a països on ens solíem deslocalitzar perquè costen igual. Això, però, no està tenint un impacte gaire visible perquè l’economia general ni molt menys s’ha recuperat. Malgrat tot, el sector tèxtil està en el bon camí, i quan es reactivi el consum nosaltres ens hi sumarem de ple. 
 
Preveu una nova edat d’or del tèxtil mataroní?
Mai tornarem a ser el que vam ser. Avui hem de buscar altres nínxols de mercat i hem de professionalitzar-nos tots molt més. Hem treballat molt fort per recuperar l’Escola de Teixits de Canet, però suplir les generacions de mans expertes que es van perdent costarà molt. Per seguir a l’elit del tèxtil europeu necessitem professionals qualificats.
 
L’Ajuntament pensa en el tèxtil tècnic com a sector de més futur.
Té capacitat de creixement però requereix de molta professionalització i coneixement, tant dels treballadors com dels empresaris, perquè no té res a veure amb el concepte tradicional del tèxtil. Cal tornar a estudiar! Però també hi ha altres opcions, com la tendència cap a un tèxtil molt més personalitzat que doni resposta a la creativitat del consumidor. Avui ningú vol vestir igual que els demés, el predomini de les grans cadenes de distribució ha provocat una despersonalització que la gent rebutja.
 
Cetemmsa, que s’havia especialitzat en tecnologia tèxtil, no hauria d’ajudar més en tot això?
El centre tecnològic el vam crear des del gremi, però avui va per altres camins que no sabem ben bé quins són. La sensació de desconnexió amb el sector és bastant gran des de fa anys, crec que caldria redreçar-ho i reforçar els llaços.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive