Local de l'antiga llibreria Robafaves. Foto: Arxiu
Local de l'antiga llibreria Robafaves. Foto: Arxiu

El local de Robafaves ja té qui l’ocupi, sis anys després

L’Institut Oftalmològic de Catalunya, un centre privat, trasllada la seva seu al carrer Nou, on fins al 2013 hi havia l’emblemàtica llibreria

El mes de gener de 2013, la llibreria Robafaves va penjar, a la façana del seu local del carrer Nou, un cartell on s’hi llegia ‘tancat provisionalment’. Els seus gestors, llavors un total de set socis d’una cooperativa que portaven força mesos sense cobrar, comptaven que seria tan sols per uns mesos, mentre buscaven fórmules per a la viabilitat de la llibreria. Però Robafaves, tot un emblema del comerç i la cultura de la ciutat i fins i tot del país, mai va tornar a reobrir portes, ni al carrer Nou ni enlloc. I durant aquests més de sis anys i mig, el local, al cor comercial de la ciutat, ha romàs buit.

A partir del 16 de setembre, però, la planta baixa del carrer Nou, número 9, tornarà a aixecar la persiana. Ho farà de la mà de l’Institut Oftalmològic de Catalunya, un centre privat especialitzat en l’atenció dels problemes vinculats a la salut ocular. L’IOC ja tenia seu a Mataró, en concret al carrer Argentona, i també es troba a Barcelona, El Prat de Llobregat i Santa Perpètua de la Mogoda. Ara deixa el carrer Argentona per traslladar-se ben a prop, a un local que per a molts mataronins resultarà ben familiar.

La pèrdua de Robafaves va suposar un cop per a la cultura mataronina. Diverses operacions comercials i immobiliàries vinculades a l’expansió del negoci i a les aliances per obrir establiments com Actua a Can Xammar no van reeixir i ban deixar el negoci en una situació irresoluble. Els seus socis van engegar diverses iniciatives per intentar evitar el tancament, entre elles demanar col·laboració ciutadana, però les campanyes no van sorgir efecte. El tancament de Robafaves, al costat de la desaparició d'altres establiments històrics del casc antic i, en temps més recents, d'algunes de les principals marques i franquícies, va posar la ciutat en alerta per la degradació que estava patint el comerç al centre. 

Diversos exsocis de la cooperativa estan avui al capdavant d’una altra llibreria de la ciutat, Buc de Llibres, que recentment s’ha traslladat al carrer Sant Josep. Per la seva banda, Dòria Llibres va arribar a la ciutat en paral·lel al tancament de Robafaves i avui ja està plenament consolidada com a llibreria i espai cultural mataroní. Establimentscom aquests han ajudat a omplir un buit que, en el moment de la desaparició de Robafaves, s’intuïa massa gran per a la ciutat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive