La Fundació Grup Tercer Món Mataró ha presentat a l'Ajuntament de Mataró un document titulat Per un nou pas a favor de la solidaritat en la ciutat de Mataró, en el qual es demana al govern que actuiï amb responsabilitat social i apliqui la solidaritat com a eix transversal en totes les regidories, igual que s'ha fet amb el medi ambient. Sense aquesta projecció, Xavier Manté, portaveu d'aquests ONG local, adverteix: No fos cas que la regidoria de cooperació estigués repartint per altruisme i caritat uns diners en cooperació i solidaritat mentre altre treballen en sentit contrari sense ser-ne conscients.
Davant aquesta possibilitat, la Fundació planteja algunes preguntes al consistori: És indiferent que la roba de treball de la brigada municipal es compri sense tenir en compte si qui l'ha fabricat ha pagat uns preus de misèria als seus treballadors? És indiferent que les pilotes dels instituts s'hagin fabricat amb treball infantil? És indiferent que els mobles de l'Ajuntament s'hagin fabricat amb tales no respectuoses amb les normes medi ambientals? És indiferent que els diners dels comptes corrents municipals es guardin en una banca o en una altra? És indiferent que les màquines de cafè donin cafè pagat a preus injustos amb els pagesos del sud?, entre moltes altres.
Amb aquestes preguntes exemplars, l'entitat demana més sensibilitat a l'Ajuntament respecte la solidaritat i una visió global d'aquesta, tat a nivell medi ambiental com en las relacions econòmiques desiguals nord-sud. També recorden que sobre tots aquests temes han sorgit iniciatives internacionals per difondre la compra ètica, per exemple, la campanya Roba Neta, l'Agenda 21 Local, el Comerç Just o la Responsabilitat Social Coorporativa (RSC). El nostre Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional hauria de ser sensible a aquestes qüestions que van encaminades a la consecució d'un món més just i més sensible a les arbitrarietats del capital contra els més febles, ha manifestat Manté.
En el document també es presenten algunes propostes que altres ajuntaments han realitzat i que podrien aplicar-se a Mataró. Per exemple, a Bangor, una ciutat de 30.000 habitants dels Estats Units, el consistori adoptà una llei de compra pública ètica establint els criteris de compra dels uniformes dels bombers i de la policia, de samarretes, calçat i pilotes de futbol, a fi de garantir que s'hagin produït d'acord amb la normativa de les NU i la OIT. A Bèlgica uns cinquanta ajuntaments han posat en marxa la compra ètica de productes tèxtils i a França, al maig del 1999, el Parlament aprovà una llei instant a les ciutats, escoles i particulars a no comprar articles fabricats per infants, 250 ajuntaments ja l'han adoptat.
Comentaris