L'edifici del Rengle
L'edifici del Rengle

Judith Vives

El Grup Pumsa aplicarà mesures per sanejar els comptes i afrontar el deute

La companyia municipal tanca l'exercici amb un dèficit d'1'1 milions d'euros i un endeutament de 107 milions d'euros

L’empresa municipal d’Urbanisme, Pumsa, ha tancat l’exercici del 2009 amb un resultat negatiu de mig milió d’euros, i un endeutament que puja un 3% respecte al 2008 i arriba al 77 milions. El dèficit és de 1’1 milions d’euros i l’endeutament arriba fins els 107 milions en el consolidat del grup, que inclou Pumsa, Prohabitatge, Gintra i Porta Laietana. Aquestes dades reflecteixen les dificultats econòmiques que travessa la companyia municipal i a les quals farà front portant a terme a una sèrie de mesures de sanejament. El consell d’administració de Pumsa haurà d’aprovar aquest anomenat “pla d’acció”, que inclourà tant mesures de reducció de la despesa com mesures de caire financer, així com també accions per activar la política comercial.

Pumsa ha obtingut un benefici d’explotació de 2,7 milions d’euros, però els interessos als quals ha de fer front són de 3,2 milions d’euros, per la qual cosa s’ha tancat l’exercici amb aquest mig milió d’euros de dèficit. Es tracta dels interessos dels crèdits que s’han demanat per executar diversos projectes de la companyia, entre els quals destaquen l'edifici del Rengle a la zona del TecnoCampus i el Corte Inglès, però també la promoció de nous habitatges de protecció social, entre d’altres. El president de Pumsa, Ramon Bassas, remarca d’aquests projectes la seva finalitat “social” i el fet que hauran de repercutir en la creació de més activitat econòmica a la ciutat. Segons Bassas, davant l’actual conjuntura hi havia dues opcions: “o parar els projectes o tirar-los endavant per poder-los comercialitzar”, tot i que aquesta comercialització “va més lenta” per l’actual conjuntura de crisi. Per executar els projectes previstos “hem hagut d’incrementar l’endeutament”, afegeix el regidor, que en el cas de Pumsa ha pujat un 3% respecte al 2008 i que en el cas de tota la companyia, supera els 107 milions d’euros.

Pumsa disposa actualment de 169 milions d’euros en actius immobiliaris (que arriben a 200 milions en el conjunt del grup), entre els quals destaquen en lloguer els 169 habitatges de què disposa Pumsa, el Centre de Serveis Logístics, l’edifici industrial de Vallveric i altres locals. Al 2009 s’han fet vendes d’actius per un import de 5,4 milions d’euros, entre els quals destaquen els pisos de Can Gassol. La xifra neta de negocis, és a dir, els ingressos obtinguts, han estat de 14,3 milions d’euros, un 90% més que al 2008.

Benefici a Prohabitatge
Entre les empreses del grup, únicament Prohabitatge ha pogut tancar l’exercici del 2009 amb un petit benefici de 6.395 euros i un endeutament de 889.000 euros que té a veure amb l’endarreriment del pagament de les subvencions procedents d’altres administracions. Els ingressos d’explotació van augmentar un 39%, situant-se en el 780 mil euros, gràcies a l’increment de la facturació de Pumsa i a subvencions rebudes per l’Oficina Local d’Habitatge. Des d’aquesta oficina s’han tramitat al 2009 un total de 91 ajuts per a la rehabilitació, una xifra “rècord”, segons el regidor d’Habitatge Francesc Teixidó. L’empresa d’habitat ha gestionat al 2009 169 habitatges, més 19 rebuts en usdefruit de l’Ajuntament.

Dèficit a Gintra

Pel que fa a l’empresa municipal Gintra, que gestiona els aparcaments públics, la zona blava i el servei de grua, ja tancat l’exercici amb un dèficit de 784.988 euros, força més elevat que els 274.000 euros de dèficit amb els qual es va cloure l’exercici al 2008. Segons explica el gerent de la companyia Pumsa, César Fernàndez, aquest increment del dèficit es deu al fet que la venda de places d’aparcament “s’ha reduït de forma significativa”. La xifra de negocis reflecteix aquesta reducció en la venda d’aparcaments, ja que ha passat del 3,9 milions del 2008 als 2 milions d’euros del 2009. Gintra disposa actualment de 1451 places d’aparcament i gestiona les 252 de Pumsa. La inversió acumulada a finals del 2009 per a la construcció d’aquestes places és de 21 milions d’euros. Aquestes inversions han generat un endeutament de 12 milions d’euros, per sobre dels 7,4 milions del 2008. Per cobrir les necessitats financeres que no s’han pogut assumir a través de la venda de places, Gintra va formalitzar al juliol de l’any passat un préstec no hipotecari de cinc milions d’euros.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive