"L’art medieval al Maresme, un patrimoni per descobrir". Sota aquest nom, i durant els mesos d’octubre a desembre d’aquest any 2011, el Grup d’Història del Casal Mataró impartirà aquest curs d’iniciació que estarà dirigit per Joaquim Graupera. El curs tindrà lloc als locals de la llibreria Robafaves, al carrer Nou, i es farà durant tots els dimecres dins d’aquests mesos a partir de les set de la tarda. Per apuntar-se a aquesta activitat cal inscriure’s abans que s’hagin cobert les places, que són limitades. La manera de reservar el lloc per participar en el curs d’iniciació és enviar com més aviat millor un correu amb les dades de contacte al correu electrònic: robafaves@robafaves.com. L’encarregat de dur a terme aquest curs serà Joaquim Graupera, que ja ha previst un programa general d’actes d’acord amb el tema central dels cursos que es vol impartir.
El Maresme és una comarca trinxada per autopistes i urbanitzacions, però amb un patrimoni ric que sovint passa desapercebut i que, per tant, cal reivindicar. Aquest és un dels principals objectius del curs, adonar del patrimoni existent i moltes vegades oblidat segons els organitzador de les activitats previstes. En el curs d’iniciació està previst fer un repàs a les diferents obres d’art de la comarca del Maresme, organitzades totes elles segons diversos estils artístics. L’objectiu principal del curs, a banda de descobrir aquest tipus de patrimoni medieval que hi ha tant a prop de casa, és el de saber identificar les principals característiques dels estils artístics medievals que es poden veure en diversos indrets de la comarca maresmenca.
El temari previst contempla vuit temes diferents: El primer és la introducció amb els condicionants geogràfics i històrics de l’art medieval del Maresme; el segon és l’art preromànic, que va entre els segles IX i X; el tercer es passa a l’art romànic, que arriba fins el segle XIII; seguidament es toca l’art gòtic, que engloba tots els temes restants i que va arribar fins el segle XVI. Es tocarà l’arquitectura civil, com palaus i masies; arquitectura religiosa, l’escultura, la pintura o l’orfeberia. Cada sessió tindrà un dossier i cada alumne tindrà un llibre: “El Maresme”, escrit per Joaquim Graupera i Anton Briansó.
Es pot consultar més informació al respecte d’aquests cursos a la web de www.robafaves.cat, que col·labora amb el grup d’història casal per tirar endavant iniciatives d’aquest tipus.
Comentaris