El govern municipal ha cedit a les pressions i ha anunciat avui que estudiarà el trasllat de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt al sector de Ca l'Ymbern. Davant les protestes ciutadanes, les queixes d'un dels socis minoritaris de l'executiu, la denuncia d'irregularitats per part de CiU en la votació del Consell del Patrimoni i el temor a la decisió final de la Generalitat sobre la descatalogació del conjunt industrial, el govern ha decidit moure fitxa. Paralitzarà l'ordenació del sector de Ca l'Ymbern (l'illa per sota del Carrer Biada), per atendre les al·legacions que han presentat els veïns i els comerciants, i de pas encarregarà a Pumsa que estudiï la viabilitat de traslladar la fàbrica a aquest sector. D'aquesta manera, es podria mantenir la ubicació establerta de la locomotora comercial, a la cantonada del carrer Biada i la Ronda Alfons XII, sense haver d'enderrocar Can Fàbregas. Avui mateix s'ha confirmat, tal i com estava previst, que la locomotora s'ha adjudicat a El Corte Inglés, l'únic candidat que s'ha presentat al concurs.
Tot i admetre amb la boca petita que, en certa manera, la decisió de traslladar la fàbrica és una rectificació, des del govern municipal es vol remarcar que simplement s'han limitat a aprofitar les circumstàncies favorables, ja que ha sorgit la possibilitat del trasllat en generar-se espai en el sector de Ca l'Ymbern. Baron ha afirmat que hi ha unes oportunitats que fa uns dies no hi eren i que volem a aprofitar i Jaume Graupera ho ha volgut explicar de manera més metafòrica: els astres van al seu aire i només de tant en tant es posen en conjunció.
El trasllat és una opció que ja s'ha dut a terme en altres casos, a Mataró i a altres ciutats i que en cap cas suposaria un endarreriment important en les obres de construcció del centre comercial, segons ha afirmat el Govern municipal. En l'informe de Pumsa s'avaluarà si aquest trasllat és possible des dels punts de vista arquitectònic, urbanística, patrimonial i econòmic i, a partir d'aquí, es prendrà la decisió corresponent.
Depenent del que digui l'informe de Pumsa, el Consell del Patrimoni haurà de tornar a pronunciar-se sobre la descatalogació de la fàbrica. A hores d'ara, no està clar si per tal de poder efectuar el trasllat és necessari retirar abans la catalogació de nivell A que té l'antiga fàbrica Fàbregas i de Caralt. El que sí que se sap és que la votació del consell en què es va passar el nivell de catalogació de l'A a l'H és nulla al haver-se realitzat de forma secreta, tal i com ja va denunciar CiU. Segons ha explicat el mateix Baron, un informe del secretari afirma que la votació no s'ajusta a la jurisprudència. El reglament no recull la possibilitat d'una votació secreta i, en cas que es repetís, hauria de ser a mà alçada. Ara toca, doncs, esperar els dos o tres mesos de treball que comportarà la realització de l'estudi sobre el possible trasllat de la fàbrica, la qual cosa farà que la decisió definitiva no es conegui fins passades les eleccions municipals. Si no es pot traslladar la nau, ja en parlarem, ha dit Baron sense voler avançar esdeveniments.
Conciliar passat i futur
El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, ha explicat que el seu objectiu ha estat en tot moment conciliar el respecte al passat amb el respecte al futur i que la idea del trasllat fa setmanes que era sobre la taula. No té res a veure amb cap mobilització, ha aclarit Vilert, que ha dit que el govern no ha canviat de posició, ja que sempre hem mantingut que no es pot conservar el patrimoni al mateix lloc on està.
El primer secretari del PSC, Ramon Bassas, no ha volgut relacionar la decisió amb la manifestació organitzada per la Plataforma Salvem Can Fàbregas, que va rebre el suport de militants i simpatitzants d'ICV i ERC. Bassas ha afirmat que mentre uns es movilitzaven els altres buscàvem solucions.
En resposta a alguns comentaris de les darreres setmanes, Joan Antoni Baron ha volgut remarcar la tasca del consistori en la preservació del patrimoni i ha fet una relació de les diferents actuacions fetes darrerament en aquest àmbit. En el cas concret de Can Fàbregas, Baron ha insistit que des del govern no s'ha variat en cap moment de posició: hem valorat totes les possibilitats i ho hem fet sempre. Al llarg d'aquest matí, el govern ha explicat la proposta de trasllat de la fàbrica a la Junta de Portaveus i a la Plataforma Salvem Can Fàbregas. A més, també n'ha informat per telèfon a l'Associació de Comerciants, Industrials i de Serveis de Ca l'Ymbern.
Centralitat i capitalitat comercial
Ara que ja se sap (el consell d'administració de Pumsa va acordar ahir l'adjudicació) que l'operador únic de la locomotora serà El Corte Inglés, l'alcalde ha destacat que l'equip de govern està fent un esforç important en dos àmbits: l'economia de la ciutat i la preservació del patrimoni. El Corte Inglés podrà venir a Mataró i podrem buscar una solució per salvaguardar la nau de Can Fàbregas, ha conclòs Baron. L'alcalde ha qualificat l'arribada d'aquest operador comercial com una operació molt important per la ciutat, ja que li donarà centralitat i capitalitat comercial.
-
L'opinió de Graupera i Cuscó
Juntament amb Baron i Vilert, Jaume Graupera i Maria Rosa Cuscó també han intervingut en la roda de premsa, com a representants dels dos socis minoritaris del govern tripartit. Jaume Graupera ha dit que Iniciativa ha adoptat sempre una posició coherent pensant com fer possible la conciliació de la vinguda d'El Corte Inglés i la salvaguarda dels valors patrimonials i s'ha alegrat que finalment es pugui conciliar les dues prioritats que ens vàrem plantejar des del primer moment.
Graupera ha reconegut que diversos militants i simpatitzants d'ICV ha manifestat públicament que estava per la defensa del patrimoni i que durant els darrers mesos hi ha hagut un debat intern a la formació ecosocialista, que va culminar en la reunió de dilluns passat de tota la militància en què es va encarregar al govern municipal i a la direcció local del partit treballar per intentar salvar la fàbrica.
Qui ha estat més crítica ha estat la tercera tinent d'alcalde, Maria Rosa Cuscó. Cuscó ha recordat que els republicans han expressat la seva discrepància al llarg del procés: no ens ha agradat com s'ha anat desenvolupant. Per part d'Esquerra entenem que aquesta és una alternativa que com a mínim surt d'una reflexió sobre el problema sorgit i amb voluntat de posar solució a aquest problema, ha dit Cuscó, que tot i recolzar la proposta del trasllat ha lamentat que s'hagi produït aquesta disjuntiva entre patrimoni i progrés econòmic.
Un moment de la roda de premsa
Comentaris