La confusió va ser la tònica dominant en el debat al Ple municipal, celebrat ahir dijous, sobre la direcció i el model de gestió de l'Escola Municipal de Música. Tots els grups municipals, excepte PxC, van votar a favor d'una proposta de resolució per garantir la permanència i consolidació del model de l'actual Escola. Però en cap moment es van clarificar els dubtes existents sobre els motius de l'acomiadament del seu director, Ignasi Gómez. Tampoc sobre el model de gestió que el govern municipal vol implementar en el centre, amb la participació sense definir d'una entitat privada com és la Fundació Conservatori del Liceu. Les respostes del president de l'IME, Pere Galbany, no van satisfer els grups municipals, que les van titllar de confuses i poc concretes.
Galbany va reiterar que el govern creu en l'actual model d'escola de música però ha afegit que travessa “una situació complicadíssima” que requereix trobar “una solució” per al seu manteniment. Segons el regidor, l'escola “no es pot mantenir amb els preus públics actuals”, donant a entendre que hi haurà un augment del preu de la matrícula per a les famílies. Galbany ha especificat que el pressupost del darrer exercici del centre va arribar als 686.000 euros. 215.000 van ser costejats per les famílies, 171.000 de l'ajuntament i 304.000 per la Generalitat. Aquesta darrera partida, però, encara està pendent de pagar, i el govern català ja ha anunciat que tancarà l’aixeta en el finançament d’escoles de música i altres ensenyaments artístics municipals.
El paper de la Fundació Liceu
En aquest context econòmic, i amb la voluntat de “consolidar” l’Escola, Galbany va justificar la contractació dels serveis de la Fundació Conservatori del Liceu, fins al 30 de juny d’enguany. “Els hem demanat que ens ajudin a trobar un sistema de gestió que garanteixi la continuïtat de l’escola”, va afegir el president de l’IME. El paper de la Fundació, però, no va quedar gens clar. Galbany va dir que oferirà “assessorament regular i periòdic” i que el cost d’aquesta contractació serà de 18.000 euros. El regidor va comparar la xifra amb el sou del destituït director del centre. “Hi ha un marge d’uns 8.000 euros menys”, va dir. Sense especificar-ho, va donar a entendre que es prescindia de la figura del director i que aquest paper recauria en la Fundació privada durant els propers sis mesos.
Així ho van entendre com a mínim els grups municipals. La regidora d’ICV-EUiA, Conxita Calvo, que va presidir l’IME en l’anterior mandat, va dir que, de les paraules de Galbany, es desprenia que “no hi haurà concurs públic per a la plaça de director”. Calvo va preguntar, sense obtenir resposta, si el nou organigrama que s’estava organitzant incloïa una direcció executiva a càrrec de Fundació Liceu. Des de la CUP, Xavier Safont-Tria va assegurar que el cost de la Fundació Liceu i del director del centre “no són comparables” i va preguntar “per què cal anar a buscar assessorament a una empresa privada”, com el Liceu si es disposa d’un servei municipal o bé de la pròpia Diputació. Preguntes que de nou no van ser respostes.
-
La destitució d'Ignasi Gómez
Els ànims es van caldejar quan el debat es va centrar en la figura del fins ara director de l’Escola, Ignasi Gómez, que ha denunciat el seu acomiadament a l’administració de justícia. Galbany va dir que no podien respondre a aquest tema perquè hi ha “un procés judicial obert”. Però sí que va dir que Gómez va ser contractat “de manera ben singular, sense un procés lliure de selecció”, per la seva “afinitat política amb la regidora” Conxita Calvo. Unes paraules que van encendre l’expresidenta de l’IME. Segons ella, Gómez va ser contractat perquè ”era qui tenia una connexió més clara amb el model d’escola que volíem treballar”. “Era el professional que millor ens semblava, i en cap moment li vam preguntar a qui votava”, va resoldre. Des del PP, Lluís Calzada també va donar a entendre que hi havia motivacions polítiques en la contractació d’Ignasi Gómez.
Galbany, durant la intervenció al Ple
Comentaris