J.V.

El govern aprova el pressupost malgrat les crítiques de l'oposició

El ple d'aprovació inicial del pressupost i el PAM del 2006 es va celebrar ahir al vespre

El ple de l'Ajuntament va aprovar ahir al vespre i amb els vots en contra de CiU i el PP la proposta de pressupost i Programa d'Actuació Municipal (PAM) de cara al 2006. L'aprovació inicial dels números municipals per al proper any va arribar després de tres hores de debat, bona part de les quals van estar centrades en les crítiques de l'oposició a l'actuació del govern municipal tripartit.

La sessió la va obrir l'alcalde, Joan Antoni Baron, que va destacar les deu prioritats del pressupost i el PAM abans de cedir la paraula a la regidora de participació, Maria Rosa Cuscó. La regidora republicana va explicar quin sistema de participació s'havia seguit en l'elaboració dels pressupostos, els primers en els que ha participat el Consell de Ciutat. Tot seguit va ser la primera tinent d'alcalde, Pilar Gonzàlez-Agápito, l'encarregada de donar els detalls del pressupost per al 2006.

Els portaveus dels grups municipals en el govern també van tenir l'oportunitat de dir la seva. El portaveu d'ERC, Genís Bargalló, va destacar la participació i la cohesió que s'havia donat entre les forces del govern a l'hora d'elaborar un pressupost que va qualificar “d'ambiciós en les inversions, contingut en la despesa i ajustat en la pressió fiscal”. Per la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA, Jaume Graupera, va explicar que les prioritats de la seva formació són els temes de benestar social, de cultura, de manteniment i neteja i de sostenibilitat. Segons el portaveu del PSC, Ramon Bassas, el pressupost s'ha elaborat en un marc polític ple d'oportunitats. A més, va enumerar les quatre grans prioritats dels socialistes: la millora del civisme, l'accés a l'habitatge, l'increment de l'ocupació i l'avenç cap a una millora dels drets i deures dels immigrants.

Força menys favorables van ser les intervencions dels grups de l'oposició. El cap del grup popular, David Rovira, que va iniciar el seu parlament preguntar-se sobre si la política municipal és realment participativa. Ell mateix es va respondre assegurant que “no es dóna la paraula al ciutadà per parlar de temes urbanístics i fiscals”.

El regidor popular també va criticar el govern per la seva manca de “tarannà participatiu” i per la manca de capacitat per presentar “autèntiques innovacions”: “vostès van a la roda d'altres, no tenen idees pròpies”, va dir, assegurant que el pressupost del 2006 el feia pensar en la pel·lícula “Atrapado en el tiempo”, ja que recull com a prioritats temes com les escoles bressol, el pla d'equipaments culturals o el tecnocampus, “dels que ja parlàvem fa deu anys”.

Rovira també va fer una bona repassada adversos aspectes en els que la gestió del govern municipal no ha estat, al seu parer, prou bona, i va citar exemples com la dificultat d'accés a l'habitatge o la crisi del tèxtil. El popular, que també va criticar el govern per la seva estructura de “tants caps tants barrets” (en referència a l'excessiu nombre de carteres) i per l'excessiva despesa en publicitat (Referint-se al butlletí municipal) també va reclamar que es constitueixi un consell de debat per discutir temes d'urbanisme.

El portaveu de CiU, Joaquim Esperalba, va oferir per la seva banda un discurs més reflexiu sobre el que considera elements claus de la vida política, aspectes estratègics de la ciutat i també qüestions quotidianes. Esperalba va advertir del fenomen de “centrifugació” de l'activitat municipal cap a les empreses i organismes autònoms i va lamentar que aquest desplaçament de les competències a aquests ens “fa més difícil la feina a l'oposició”, ja que a les empreses municipals “no es reprodueix el mateix pes que l'oposició pot tenir al ple”.

El portaveu nacionalista es va mostrar especialment dur amb el paper de l'empresa d'urbanisme Pumsa. En primer lloc, va criticar que el seu president sigui Arcadi Vilert, que tmabé ocupa el càrrec de cap de la comissió de serveis territorials, un fet que a parer d'Esperalba provoca “una perversió de les funcions”. El líder nacionalista també va lamentar que el creixement de la ciutat no es basi “en cap planificació política, sinó en les oportunitats que la pròpia ciutat dóna” en l'àmbit concret de la construcció. Segons Esperalba, aquest fet ha provocat que es perdin moltes altres oportunitats per a la ciutat.

Esperalba també va dedicar part de la seva intervenció a parlar sobre la pressió fiscal: “no és veritat que no augmenti”, va dir. “Això s'ha d'explicar bé als ciutadans perquè si no semblarà que el seu esforç no té cap valor”, va afegir, recordant també que l'endeutament de l'ajuntament cada vegada és més gran.

El cap de CiU també es va mostrar convençut que aquesta és “una legislatura de transició” que servirà perquè “el PSC prepari un nou candidat i poca cosa més”. Esperalba, com el regidor popular, també va fer una llista de les mancances del govern municipal, destacant aspectes com la manca de manteniment a les escoles o la gestió cultural.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive