Actuar contra la violència de gènere és una de les prioritats que el govern municipal ha inclòs en el Pla d'Actuació Municipal (PAM) del 2006, on queda reflectit l'objectiu de consolidar els protocols d'actuació en casos de maltractament.
En concret, de cara a l'any vinent el govern vol consolidar les dues sessions de coordinació que es fan a l'any entre els diferents cossos de seguretat i serveis sanitaris, psicològics i judicials que intervenen en el protocol. A més, es convidarà a participar en aquesta xarxa a nous organismes, com ara l'Institut Municipal d'Educació (IME) i el departament de Nova Ciutadania. "Així incorporarem entitats que tractin aquest tema des de la vessant educativa i de la immigració", ha explicat la regidora de Dona, Maria Rosa Cuscó. La regidora ha explicat també que de cara l'any vinent es farà un nou esforç en la formació de professionals que atenen els casos de violència de gènere.
Definir un nou objectiu
La consolidació del protocol d'actuació en casos de violència de gènere és l'únic punt del PAM que fa referència a aquesta problemàtica, una actuació que el grup municipal de CiU considera totalment insuficient, segons va afirmar el portaveu de CiU, Joaquim Esperalba, en la presentació de les esmenes del pressupost el passat dia 18. Els nacionalistes han presentat una esmena al PAM que fa èmfasi en la necessitat de definir un nou objectiu que sigui exclusiu per a polítiques contra la violència envers les dones. CiU proposa destinar un nou habitatge municipal com a centre d'acollida per a dones víctimes de maltractaments que sigui gestionat per entitats especialitzades.
L'esmena del grup nacionalista també preveu dotar de més recursos les accions del Protocol i fer campanyes a través de les escoles, els CAP i l'Hospital de Mataró per donar a conèixer les lleis que penalitzen els atemptats contra la integritat sexual de la dona, així com per fomentar la seva llibertat. Per últim, CiU també creu convenient demanar ajuts a administracions superiors.
-
El protocol d'atenció a les víctimes
Els Mossos d'Esquadra o la Policia Local reben la trucada d'un veí que sent una baralla violenta al pis del costat. Els agents es posicionen a la llar i parlen amb els protagonistes dels crits; en aquest cas la dona és conduïda a la comissaria per si vol denunciar l'agressió. També pot ser que la dona directament vagi a presentar una denúncia a l'Oficina d'Atenció de la Víctima.
A la comissaria, la víctima declara i signa la denúncia. Després, és conduïda a l'Hospital de Mataró on serà sotmesa a examen mèdic. Els mateixos agents també interroguen el presumpte agressor. Un cop finalitzats els atestats, en els quals s'inclouen les declaracions dels possibles testimonis, s'envien als jutjats.
En menys de 24 hores se celebra al jutjat d'instrucció número 4 un judici ràpid si l'acusació no sol·licita per l'agressor una condemna de més de cinc anys de presó. Abans d'entrar a la sala, els dos membres de la parella han parlat amb els seus respectius advocats i la víctima ha estat examinada pel metge forense.
Davant del jutge, es tornen a sentir les dues versions dels fets i l'advocat de la víctima sol·licita, si ho creu oportú, l'ordre d'allunyament. En aquest judici, l'autoritat de la sala cerca garantir la protecció de la víctima mentre duri tota la causa.
Durant tot el procés, és a dir, tant a l'Hospital com en els jutjats, els casos de violència de gènere, legalment diferent a la violència domèstica, tenen prioritat davant la resta de pacients o atestats.
Comentaris