El Grup d’Invàlids de Mataró i el Maresme (GIMM) ja no pot fer front a la seva insostenible situació econòmica i ha decidit tancar portes. L’entitat sense ànim de lucre dedicada a les persones amb discapacitat física de la ciutat i la comarca, amb més de 37 anys d’història, ha presentat concurs de creditors i, si no hi ha un miracle, cessarà tota activitat en els propers dies. El president del GIMM, Miquel Guardiola, ha assegurat que el tancament es deu a “la incapacitat de fer front a una situació econòmica que fa inviable que l’entitat es mantingui”.
Els problemes econòmics que fa anys que arrossega el GIMM, així com decisions “probablement equivocades”, en paraules de Guardiola, han portat l’entitat a aquesta situació desesperada. L’any 2009 els seus responsables van denunciar que la Generalitat i diversos ajuntaments els devien diners de subvencions endarrerides, i alhora que cada cop els costava més aconseguir finançament de les entitats d’estalvis. Davant d’aquesta situació, van haver de recórrer als recursos propis, fins pràcticament exhaurir-los, per poder fer front a les nòmines dels seus 36 treballadors i les prop de 700 persones a qui donaven servei al conjunt de la comarca. Durant els següents dos anys, el panorama ha anat a pitjor fins esdevenir insostenible. Tampoc hi ha ajudat que diversos projectes endegats pel GIMM, com la creació de cooperatives per gestionar els diversos establiments que tenen a Mataró i el Maresme, no hagin rutllat econòmicament. “Segur que ens hem equivocat en algunes coses, però sempre hem actuat honradament, fent allò que creiem fermament que havíem de fer”, destaca Guardiola.
Bones paraules, cap gest
Quan van començar a albirar un futur negre, els responsables del GIMM van començar a trucar a la porta de les administracions i d’entitats financeres a la recerca d’ajudes. “Tothom ens ha dedicat molt bones paraules i ha mostrat molt bona predisposició a escoltar-nos, però a l’hora de la veritat no hem vist cap gest per ajudar-nos a arreglar la nostra situació”, afirma el director del GIMM. Guardiola destaca que s’han vist s’han vist especialment perjudicats pel panorama electoral dels darrers mesos, amb molts comicis seguits que han deixat les administracions en situació d’impàs i sense capacitat per comprometre’s a ajudar econòmicament entitats com la seva.
El president del GIMM considera “molt lamentable” aquest tancament tant pel conjunt de treballadors de l’entitat, actualment prop d’una quinzena i molts d’ells amb alguna discapacitat, com pels més de 400 socis que tenen per tota la comarca. Un procés que intueix ja irreversible. “Ens han deixat massa temps sols”, resol Guardiola.
-
Premis i altres iniciatives
El GIMM és una entitat sense ànim de lucre nascuda amb l'objectiu d'atendre les necessitats de les persones amb discapacitat física i promoure la seva integració a la societat. Ho ha fet al llarg dels anys a través de projectes d'atenció directe, tramitació de recursos, suport personal, actes de conscienciació sobre el col·lectiu i polítiques de promoció de l'accessibilitat, entre d'altres. Una de les seves iniciatives més destacades i visibles ha estat els Premis GIMM, que reconeixen la tasca de persones, institucions, mitjans de comunicació i empreses en pro dels discapacitats físics. Entre els seus projectes pendents, hi figurava la consolidació del Centre de Dia per a persones discapacitades, que s'havia d'instal·lar definitivament als baixos d'un edifici d'habitatges adaptats al carrer Núñez de Balboa.
Última edició dels premis GIMM
Comentaris