-
-

J. Vives

El deute de Pumsa superarà els 100 milions d’euros per 'l’esforç inversor'

L'Ajuntament avalarà Pumsa i Gintra en dos crèdits de 12 i 5 milions d'euros respectivament per fer front a l'endeutament

L’endeutament del grup Pumsa –que inclou l’empresa municipal d’Urbanisme i les empreses Prohabitatge i Gintra- ronda els cent milions d’euros. Pumsa va tancar l’exercici del 2008 amb un endeutament de prop de 75 milions d’euros, als quals s’hi ha de sumar els 8,7 milions d’euros de deute que l’empresa municipal que gestiona els aparcaments, Gintra, tenia a finals de l’any passat. A aquesta situació, a més, i per fer front als efectes de la crisi econòmica, ara el grup Pumsa ha sol·licitat un endeutament per valor de 17 milions d’euros més, cinc dels quals serviran per finançar inversions de Gintra realitzades en varis aparcaments. El consistori va aprovar dijous, dia 18, en un ple extraordinari, l’autorització d’un préstec de cinc milions d’euros per a finançar les inversions de Gintra a diversos aparcaments, així com un Pla de Sanejament que permetrà donar crèdit a Pumsa per valor de 12 milions d’euros. El president de Pumsa i regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, argumenta que aquest endeutament es deu “a les grans inversions”.

En concret, aquests 75 milions d’euros d’endeutament que Pumsa tenia a finals del 2008 –que s’ha incrementat en un 63% respecte l’any 2007- corresponen a grans inversions com el projecte de reurbanització de la ronda Barceló que ha de fer possible l’arribada del Corte Inglès, l’edifici terciari del Rengle, i també al desenvolupament del sector de Can Fàbregues del paper, però també a una sèrie de projectes ja executats com el local dels Capgrossos, el Centre de Serveis Logístics, l’edifici industrial de Vallveric o diverses inversions immobiliàries promogudes per encàrrec de l’empresa municipal Prohabitatge. L’ampliació de l’endeutament en 12 milions d’euros –operació que s’aprovarà en el proper ple del mes de juliol- respon a la necessitat de “mantenir l’esforç inversor”, segons expressa l’alcalde Joan Antoni Baron, i poder així fer front a una situació econòmica de crisi que ha obligat a redefinir els calendaris d’alguns dels projectes més importants de la ciutat, com és el cas del desenvolupament del sector de Can Fàbregues del paper, al carrer Lepanto o de l’eix Herrera. “Estem pendents de grans operacions que tenen retard”, reconeix Bassas. Pel que fa als cinc milions d’euros que es destinaran a Gintra, serviran per sortir del pas en un moment en què no es venen aparcaments. “El pla d’aparcaments el tenim aturat, però alguns ja estaven fets d’abans de la crisi”, recorda Baron.

Operació de maquillatge
Els tres grups a l’oposició, CiU, PPC i la CUP, van votar en contra dels comptes anuals de les tres empreses que integren el grup Pumsa en la Junta General celebrada dijous passat dia 18. Nacionalistes i populars van criticar la venda d’unes finques per part de Pumsa a l’empresa municipal Mes Energia Sostenible SA (MESSA) –que gestiona el tub verd-. Aquesta venda, segons l’oposició, es va fer a finals d’any i per tal de quadrar l’exercici amb un benefici de 92.000 euros enlloc del dèficit previst inicialment de més de dos milions. Pel líder de CiU, Joan Mora, aquest resultat és “producte d’un maquillatge”. Els populars van apuntar la necessitat de reestructurar l’empresa municipal d’Urbanisme abans que passi “de ser una mina a ser un pou”, segons el portaveu Pau Mojedano. La CUP va portar les seves crítiques més enllà reclamant un canvi de model de ciutat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive