L'alarmant manca de places escolars tindrà, en aquest nou curs que s'inicia el dia 12, una imatge ben descriptiva: els quatre mòduls que acolliran els alumnes de la nova escola de primària de la Via Europa, instal·lats al Nou Parc. Una mesura provisional mentre no es construeix l'edifici de la nova escola i que a Mataró no es veia des de finals dels anys 70. Els barracons es posaran en marxa amb dues aules de P3 i una de P4-P5, ja que la baixa matriculació d'in-fants de cinc anys només 2 ha obligat a unir els dos grups, si bé «el compromís és de desdoblar-los quan augmenti la matrícula», segons ha explicat Pep Comas.
El regidor d'Educació també ha manifestat el seu desig de fer possible que d'aquí a dos anys els barracons ja no siguin necessaris, però malgrat tot adverteix que potser «haurem d'estar-hi més temps del que voldríem». «La perspectiva de creixement de la ciutat farà que en altres indrets de la ciutat calguin en el futur noves mesures provisionals», reconeix. Tot i això, i en la mateixa línia que la consellera d'Educació, Marta Cid, Comas assegura que és «important que al costat dels barracons tinguem un procés en marxa», referint-se a la construcció de nous centres. El regidor també ha assegurat que el CEIP Mataró no es convertirà en el gran centre receptor de la nova ciutadania de Mataró i ha constatat que en el futur es repartirà als nouvinguts de forma equitativa per totes les escoles de la ciutat.
La principal preocupació del professorat i la recentment creada l'AMPA de l'escola, que acollirà aules dues aules de P3 i una de P4 (encara no se sap si hi haurà o no curs de P-5), és saber en quines condicions es començarà el curs. El director del CEIP Mataró, Joan Puig (antic director de l'escola Anxaneta), explica que, de moment, les instal·lacions son suficients, tot i que queden força detalls per pulir: Falten endolls, la línia de telèfon no ens funciona del tot bé, falla la connexió a Internet i els lavabos no estan ben acabats... és igual de caòtic que qualsevol casa en obres, assegura el director.
Joan Puig reconeix que l'administració ha fallat en termes de previsió, però ha assegurat que prefereix mirar endavant i defugir la polèmica. És cert que hi ha problemes importants, i que el mes fàcil seria despotricar de l'ajuntament i del departament d'Ensenyament, però no es tracta d'això, el mes important ara és pensar en el futur i posar-nos a treballar.
-
Sense suport de l'administració
La presidenta de l'AMPA del CEIP Mataró, Julieta Rattel, es mostra en canvi mes pessimista i crítica que el director del centre. Hem trobat a faltar el suport de l'administració es queixa Rattel. En pocs mesos, els pares s'han hagut d'associar en AMPA per tal d'organitzar-ho gairebé tot: les activitats extraescolars, el menjador, la compra de material i el servei d'acollida matinal; i el pitjor de tot, diuen, sense pràcticament cap suport econòmic. El plaç per a demanar subvencions s'acabava el juny. No les podíem demanar perquè encara no estàvem organitzats, però l'Ajuntament i la Generalitat sí que podien, i no ho van fer, assegura la presidenta de l'AMPA. Per aquest motiu, assegura que els pares hauran de fer front a la majoria de les despeses, força elevades en el cas de l'acollida matinal i el menjador -uns 170 euros al mes-. Hem hagut d'establir una quota d'AMPA molt alta per una escola pública. Surt igual de car que portar els fills a una concertada denuncia Julieta Rattel. En aquest sentit, Comas ha explicat que l'IME té la voluntad resoldre tots els problemes que pateix l'escola al llarg d'aquest nou curs curs. Segons Comas, per a l'IME és molt important mantenir l'equitat entre totes les associacions de pares i mares, sobretot en el cas de l'AMPA del CEIP Mataró, perquè tot just estan començant i es troben en una situació especial. Així mateix, ha afirmat que la regidoria d'educació ha ajudat a l'AMPA durant aquests mesos previs, tot i que ha reconegut que sempre queden moltes coses per fer.
La presidenta de l'AMPA sí que critica obertament a l'administració, tant a l'Ajuntament com la Generalitat, per la poca ajuda prestada i per l'error de previsió que ha obligat als seus fills a iniciar el cicle educatiu en barracons. Falta molt pressupost per a educació, sembla que no entenguin que es tracta d'un dret bàsic es lamenta. Per acabar-ho d'adobar, Rattel denuncia que de moment a l'escola només hi ha tres professors, un conserge, una administrativa i el director.
A pesar de tot, els implicats es mostren optimistes i amb moltes ganes de treballar de cara al nou curs. En Joan Puig està molt satisfet amb la localització dels barracons. No hi ha res millor per a una escola que estar al mig d'un parc, afirma el director. Per la seva part, la presidenta de l'AMPA, malgrat els múltiples i variats dubtes que envolten a les mares i pares, també confia en què les coses acabaran rutllant. Comencem tots una història nova, estem nerviosos, però farem el possible perquè tot marxi bé.
Comentaris