L'operador comercial que s'instal·li al carrer Biada haurà d'invertir un mínim d'un milió i mig d'euros en la millora urbana d'una dotzena de carrers del seu entorn. L'objectiu és que aquests diners puguin ajudar a finançar les obres de millora dels carrers que no estan inclosos dins de cap pla urbanístic, per tal d'adequar-los a les noves necessitats comercials de la ciutat i garantir la continuïtat comercial dels diferents eixos de la ciutat. Aquesta és una de les condicions establertes en les bases del concurs públic per seleccionar l'operador que construirà i explotarà el futur centre comercial, i que aquest dimecres dia 7 han presentat en roda de premsa el regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, i la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero. Les bases, que es van aprovar el passat 24 de gener, es faran públiques el proper dia 15. El periode per presentar ofertes durarà un mes.
El solar on s'ubicarà la locomotora, de 9,629 metres, costa 24 milions d'euros. Aquests pressupost inclou els prop de tres milions d'euros de compensació pel canvi de catalogació de la fàbrica de Fàbregas i de Caralt. L'adjudicatari pagarà uns 900 euros pels un total de 27.000 metres quadrats de sostre edificable, tot i que només 22.000 metres quadrats es destinaran a superfície comercial, tal i com es preveu al POEC. L'adjudicatari haurà d'encarregar-se de l'explotació del centre durant i no podrà vendre el solar o cedir-ne la gestió sense l'autorització de Pumsa durant un termini de deu anys a partir de l'obertura de l'equipament. Les obres de l'edifici hauran de començar en un màxim de dos mesos a partir que l'Ajuntament hagi concedit la llicència municipal d'obres i ambiental, i hauran de finalitzar en 30 mesos. Segons ha explicat Vilert, el centre comercial podria obrir les seves portes a finals del 2010. El regidor d'Urbanisme ha explicat que hi ha diverses empreses interessades i no ha amagat l'especial interès del Corte Inglés: "no tinc cap nota que em faci pensar el contrari", s'ha declarat. El plec de condicions deixa clar que ha de ser un únic operador qui gestioni la locomotora, de manera que així es descarta la possibilitat que s'instal·li un centre comercial del tipus Mataró Parc.
Romero, per la seva banda, ha explicat que caldrà fer millores en diversos carrers de l'entorn de la locomotora no inclosos en plans urbanístics concrets, i que hauran d'estar a punt "quan la locomotora obri la persiana". El govern municipal s'ha compromès a dur a terme aquestes actuacions que tenen com a objectiu "afavorir la continuitat comercial" dels diferents eixos. Les actuacions, que seran a nivell tant urbanístic com comercial, es duran a terme en dotze carrers, entre els quals els carrers Iluro, Sant Cugat, Unió, Cuba, Torrijos, Gatassa, Biada i Sant Josep. La inversió aproximada en una primera fase serà de quatre milions d'euros. L'operador que finalment s'instal·li al carrer Biada haurà de contribuir al finançament d'aquestes actuacions amb un mínim d'un milió i mig d'euros, i haurà d'especificar i quantificar quina altres millores proposa per invertir en projectes de ciutat. El compromís de la locomotora en la promoció comercial i turística de la ciutat serà, segons ha explicat Vilert, un dels factors que més es tindran en compte a l'hora d'ajudicar el concurs.
L'impacte econòmic de la locomotora
La presidenta de l'Impem, Alícia Romero, ha aprofitat la roda de premsa per presentar algunes de les dades de l'informe sobre l'impacte econòmic de la locomotora a la ciutat. Aquest informe es va realitzar l'any 2005 en resposta a una demanda del sector comercial de la ciutat, que va quedar recollida en el conveni adjunt al POEC aprovat l'any 2003. Segons aquest informe, i tal i com ja va avançar l'alcalde Joan Antoni Baron, la locomotora suposarà la creació de mil llocs de treball, que generaran 26 milions d'euros en ingressos salarials anuals. Un 80% dels empleats seran de Mataró i municipis de l'entorn i el seu reclutament es realitzarà a través de la borsa de treball de l'IMPEM. A més, el centre comercial farà una aportació al Producte Interior Brut del 3,5%, mentre que l'aportació sobre la renda serà d'un 2,7%. Segons la regidora, l'arribada de la locomotora comportarà un augment de les vendes a la ciutat d'un 8-10%. Romero també ha destacat l'impacte positiu que el centre comercial tindrà en els sectors de la restauració, l'oci i el lleure, així com en la imatge exterior de la ciutat.
-
Els problemes de mobilitat
El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, ha assegurat que la locomotora comercial no comportarà una complicació de la circulació, una de les preocupacions principals de veïns i comerciants. Tot i això, Vilert ha puntualitzat que tampoc "ajudarà a millorar els problemes actuals". Segons Vilert, el futur centre comercial comportarà un augment de moviment de vehicles d'entre un 6% i un 15%. Actualment, en la zona delimitada per la ronda O'donell, el Camí Ral, el Torrent i el carrer Isern hi circulen 100.000 vehicles de dilluns a divendres, i 70.000 els caps de setmana. Quan obri la locomotora, la previsió és que entre setmana la circulació augmenti a 106.000 moviments, i que al cap de setmana passi a 80.000. Segons Vilert, els colapses es produiran puntualment en dates comercialment fortes, com són Nadal o l'època de rebaixes.
Romero i Vilert durant la roda de premsa
Comentaris